İfrat: Herhangi bir konuda çok ileri gitme, ölçüyü aşma, aşırı davranma, taşkınlık, tefrit karşıtı. İfrat kelimesi Arapça bir kelimedir ve Arapçada aşırı anlamına gelmektedir. İfrat kelimesi fart kökünden gelir. Fart kökünün emir kipi ifrat olarak belirtilmiştir.
Tefrit: Herhangi bir konuda geride kalma, yeterli ölçüde olmama durumu. Tefrit ise ifratın tam tersidir. Normalden az anlamına gelir.
İfrat ve tefrit kavramlarının her ikisi de kötüdür. Dinimiz orta yolda olmayı tavsiye emretmiştir. Kuran ve sünnette bu ifrat ve tefrit yasaklanmış ve dengeli olarak davranılmasını istemiştir. Kuranda çoğu ayetlerde israf ve cimrilik yasaklanmış ve harcamalarda dengeli olmak istenilmiştir. İsraf etmek ifrat kavramına, cimrilik yapmakta tefrit kavramına örnektir.
Ahlâkî bir kavram olarak ifrat, ahlâkî davranışların kaynağı olan psikolojik yeteneklerin işleyişinde itidal noktasının ilerisine geçen sapmalar demektir. İfratın karşıtı tefrittir. İfrat, söz ve fiillerde ileri gitmek, tefrit de gevşek ve ihmalkâr davranmak, çabuklukta çok geri kalmak demektir.