İÇİMDEN ÇALIŞMAK GELMİYOR!!! Sınava hazırlanan öğrencilerden en sık duyduğumuz cümlelerden biridir.’’Motivasyonum yok, İçimden çalışmak gelmiyor.’’ Öğretmenlik hayatım boyunca şöyle bir öğrenciye hiç rastlamadım:’’Çalışmak istiyorum, yerimde duramıyorum, içim içime sığmıyor. Hemen gidip ders çalışmalıyım.’’
Öyleyse çalışanlar dolayısıyla üniversiteyi kazananlar, çalışmayı çok seven ve çalışma aşkıyla dolu adaylar değil. Çünkü böyle bir aday yok. Çalışmak başlangıçta her öğrenciye zor ve itici geliyor. Peki, çalışan dolayısıyla başarılı olan adaylar, motivasyonlarını nasıl muhafaza ediyor?
NASIL MOTİVE OLUNUR? Ders çalışmak istek ya da ilham yoluyla gerçekleştirilebilecek bir faaliyet değildir. İstek ya da ilhama ihtiyaç duyulan tek etkinlik, sanattır. Bu nedenle, ders çalışma konusunda istek gelmesini beklemeniz boşuna olacaktır.
Ders çalışma isteği ancak o dersi anlamaya başladığınızda gelir. Bunun için de yapmanız gereken tek iş, çalışmaktır. Motivasyon, öğrencinin ders çalışmaya istekli hale gelmesi ya da ihtiyaç duymasıdır. Öyleyse ilgi ve ihtiyaç bir arada olursa yüksek derecede bir motivasyona sahip olursunuz. Yani, İngilizceyi seven bir bireyin İngilizce öğrenme konusunda motivasyonu yüksektir. Fakat bu birey, aynı zamanda yurtdışına da gidecekse motivasyonu en üst düzeydedir.
Gelelim sizin durumunuza… Üniversite sınavına hazırlanan öğrencilerin mevcut müfredat çerçevesinde derslerde işlenen her konuya ihtiyacı vardır. Öyleyse motive olmak için beklemeniz boşuna olacaktır. Çalışmanız gereken derslere ihtiyacınız olduğunu düşünmeniz, sizi motive etmeye yetecektir.
Sevdiğiniz derslerde motivasyonunuz üst düzeydedir. Çünkü bu tür derslerde hem istek hem ihtiyaç söz konusudur. Fakat sevmediğiniz derslerde ibre tersine döner. Babanıza ya da her sabah işe gitmek zorunda olan birisine sorun bakalım. Sabah olduğunda ‘Yaşasın, bugün işe gideceğim.’’mutlulukla yataktan fırlıyorlar mı? Eminim böyle bir insanı asla bulamazsınız. İnsanların yaşamında yalnızca istekle ya da mutlulukla yaptıkları işler yoktur. Ders çalışmakta bu işlerden biridir.
Çalışmak başlangıçta zordur. Hedeflerinizi belirleyip karar verdikten sonra kollarınızı sıvayın. Şeytanın bacağını kırıp çalışmaya başlayın. Önceleri istemeyerek yaptığınız bu faaliyetin –konuları anlamaya başladıkça- daha zevkli hale gediğini göreceksiniz.