İbn-i Heysem kimdir

Tüm zamanların en büyük optikçisi; fizik, matematik ve felsefe bilgini. (D. 965, Basra / Irak – Ö. 1038/1040, Kahire / Mısır). Tam adı Ebu Ali, Hasan ibn Hasan ibn Heysem.

İbn-i Heysem 965 yılında Basra’da doğdu. Öğrenimini Bağdat ve Kahire’de tamamladı. Eserlerinin birçoğu Latince ve İbranice‘ye çevrilen İbn-i Heysem Batı’da Alhazen adıyla bilinmektedir. Matematik, gök bilimi ve optik alanlarında eserler yazmıştır. Ancak verimli ve başarılı olduğu alan optiktir. Bu alandaki çalışmalarıyla optik bilimini kökten değiştirmiştir. Matematiksel incelemeye dayanan yaklaşımı ile, yaptığı son derece özenli ve ayrıntılı deneylerle modern anlamda bir matematiksel fizik çalışması gerçekleştirmiştir. Geleneksel bilimsel çalışma modeli için çok yeni olan bu yaklaşımının sonucunda optik; konusu, kapsamı, ilkeleri ve kuralları belirlenmiş bir bilim hâline gelmiştir. İbn-i Heysem ışığın doğrusal yayılımı, gölgelerin özellikleri, karanlık oda, yansıma, kırılma ve gökkuşağı oluşumu gibi pek çok temel optik olguyu incelemiş ve yorumlamıştır.

  • Kitab-ül-Menazir (Yüzü aşkın eserlerinin en meşhur ve geniş muhtevalı olanıdır, yedi bölümden meydana gelmiştir. İbn-i Heysem'in bu meşhur eseri, Ortaçağda beş defa Latinceye çevrilmiş olup, bütün Avrupa üniversite ve ilim merkezlerinde tanınan tek müracaat eseri durumundaydı), 
  • Kitab-ül-Cami' fi Usûl-il-Hisab (Matematiğin esasları ve metodolojisi ile ilgili), 
  • El-Muhtasar fi İlm-il-Hendese (Öklid geometrisinin inceleme ve eleştirisine dairdir), 
  • Kitabun fihi Rüdûd alel-Felasifet-il-Yunaniyye ve Ulema-il-Kelam (Eski Yunan filozoflarına ve onlara uyan bazı kelam alimlerine reddiye), 
  • Kitab-ül-Ezlal (Ay ve güneş tutulmaları hakkında), 
  • Risaletün fi Keyfiyet-ül-Ezlal (Gölgenin meydana gelmesi hakkında), 
  • Kitabun fi İlm-il-Hendese vel-Hisab (Matematik ve geometri ile ilgili), 
  • Kitabun fi Hayat-il-alem (Kainatın düzeni ve sistemi hakkında), 
  • Risaletün amil-il-Ayni vel-İbsar (Gözün yapısı ve görme olayının incelenmesi hakkında).

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.

HABERLER Haberleri