İbadetlerin toplumsal birlik ve beraberlik bilincini geliştirmek gibi toplumsal faydaları söz konusudur. Başta namaz, oruç ve hac ibadeti olmak üzere bütün ibadetler, toplumsal birliğe hizmet eder. İbadetler inanan insanlar arasında şefkat ve merhamet duyguları gelişir. Toplumda merhamet, barış ve huzurun sağlanması yolunda önemli rol oynar.
İslam, barış ve huzur dinidir. İnsanlara emrettiği şeyler sosyal adaleti ve düzeni sağlamak için çıkar yollardır. Muamelat denilen amellerle ilgili bölümde kişisel amellerin dışında toplumsal olarak yapılması gereken ameller de vardır.
İslam’ın beş şartından biri zekat vermektir. Zekat farzdır. Bir ibadet şeklidir. Mal ile yapılan ibadetler kapsamındadır. Allah’a kul olmanın bir gereği olarak zekat vermek, ibadetlerin toplumsal olarak faydasını gözler önüne sermektedir.
İbadetler, namaz, oruç, zekat, hac, zikir, tasadduk ve Allah’ın rızası için yapılan her şeydir. Allah’ın rızasını kazanmak için yapılan her şey ibadet kapsamındadır. Çünkü dünyada en büyük gaye Allah’ın rızasını kazanarak cennete gitmektir.
İbadetlerin toplumsal faydaları şu şekildedir:
- Milli birlik ve beraberlik duygu ve düşüncelerini pekiştirir.
- Toplumsal kaynaşma ve dayanışmayı arttırır.
- Toplumsal yardımlaşma ve paylaşmayı arttırır.
- Toplumda hoşgörü, merhamet ve vicdan kavramlarını yayar.
- Toplumda adalet, özgürlük, eşitlik gibi kavramların yerleşik hale gelmesini sağlar.
- Toplumu birbirine yakınlaştırır, kardeşlik duygularını arttırır.
- Sosyal ekonomik düzeni sağlar.
- Çıkarcılık, yalancılık, dolandırıcılık, sahtecilik ve birçok ifsat suçlarının bitmesine neden olur.
- Geçmişin şuurunu, geleceğin endişesini taşımaya neden olur.
İbadetler Allah’a kul olma vazifesi olarak sevap kazandırırken, millet olma duygu ve düşüncelerini de pekiştirir. İnsanları birbirine kenetler. Ayrılmaz bir bütün olarak ümmet kılar.