İlk Hitit Kralı I. Hattuşili, askerî işgaller ve yağma amacıyla o zamanlar medeni dünyanın merkezi olan Kuzey Mezopotamya'ya gittiğinde, oradan alıp Boğazköy'e getirdiği zanaatkârlar arasına çivi yazısını bilen kâtipleri de koydu. Onlara âdeta “Haydi bakalım, oradaki beyleriniz için yazıp çizdiğiniz o şeylerden şimdi benim için de yazacaksınız.” dedi. Yrd. Doç. Dr. Yusuf Kılıç, Eski Ön Asya Toplumları Arasında Yazı ve Dil Etkileşimi
I. Hattuşili'nin yazıya ve kâtiplere önem vermesinin nedenleri neler olabilir?
Ödev vevabı kısaca,
I. Hattuşili'nin yazıya ve kâtiplere önem vermesinin nedenleri, idari verimlilik, iletişim, tarih ve miras koruma, yasal belgeleme, din ve mitoloji kaydı, ve diplomasi gibi faktörlerle ilişkilendirilebilir. Bu önem, krallığın idari işleyişini geliştirmek, bilgiyi korumak ve diğer krallıklarla iletişim kurmak için kritikti.
Çünkü yazı kalıcı bilgi unutulmaz hafıza demektir. Bilginin kalıcılığına sahip olan bütün evrene sahip olur. Bunu bilen kral o yüzden yazıcılara her bilgiyi not etmeleri için sonraki kuşakların da kuracağı krallığı genişletmeleri için önem vermiştir diyebiliriz.
I. Hattuşili (Hattušili) Hitit devletinin Eski Krallık dönemindeki başarılı krallarından biridir. Yaklaşık olarak MÖ 1650-1620 yıllarında hüküm sürdüğü düşünülmektedir. Hattuşa şehri I. Hattuşili tarafından Hitit başkenti haline getirilmiştir. Hitit sarayına kuzey Suriye şehirlerinden katipler getirterek Hititlerde yazılı arşivler oluşturulması geleneği de I. Hattuşili ile başlar.