Zekeriyyâ -aleyhisselâm-, Süleyman -aleyhisselâm-’ın soyundan olan Elisa ile evlendi. Elisa, Meryem’in annesi olan Hunne’nin kızkardeşidir. Hunne’nin kocası, İmrân’dır.
Zekeriyyâ -aleyhisselâm- ile Elisa’dan Yahyâ -aleyhisselâm- doğmuştur.
Soyu Hz. Süleyman’a (a.s.) dayanmaktadır. Beyt-ül Makdis’de hoca olarak çalışırken peygamberlik görevi gelmiştir. Hz. Zekeriya’nın (a.s.) eşi, Hz. Meryem’in teyzesi İşa’dır. Hz. Meryem, Beytül Makdis’de özel bir odada gece gündüz ibadet etmekle meşgul oluyordu. Odadan hiç çıkmaz, erkek yüzü görmezdi. Buna rağmen Allah’ın hikmetiyle ondan Hz. İsa dünyaya geldi.
Hz. Zekeriya (a.s.) bu duruma Yahudiler’e anlatsa da onlar Zekeriya’ya (a.s.) inanmadı. Babasız çocuk olması mümkün değildi. Oysa onlar da biliyordu ki Hz. Adem’in annesi de babası da yoktu. Buna rağmen Hz. Zekeriya’ya inanmayarak onu öldürdüler. Bir rivayete göre Hz. Zekeriya, (a.s.) oğlu Hz. Yahya (a.s.) öldükten sonra ölmüştür.
Meryem Suresi, Hz. Zekeriya'dan Bahsetmektedir
Meryem kıssalarında da yer verilen hayatı, sapkın insanları doğru yola iletmekle meşguldü. 120 yaşına kadar hiç evlat sahibi olmamıştır. Soyunun devam edemeyecek olmasından endişelenen Hz. Zekeriya (a.s.)'a bir erkek evlat müjdelenmiştir. Meryem Suresi'nde de hayatından kesitler anlatılan Hz. Zekeriya (a.s.)'ın oğlunun adı Yahya'dır. Hz. İsa (a.s.) doğduktan sonra, İsrailoğulları Hz. Zekeriya (a.s.)'a karşı kin beslemeye başlamıştır. Allah'ın peygamberini kabul etmeyerek, O'nu şehit etmişlerdir.