Ödev cevabı kısaca,
Hz. Peygamber, hayatında tedricilik ilkesine uygun davranışları göstermiştir. İslam'ın tebliğinde, öğretilerini zaman içinde adım adım açıklamış ve topluma anlamalarını kolaylaştırmıştır. İslam hukukunu oluştururken de durumları değerlendirerek zaman içinde tedrici bir yaklaşım benimsemiştir. Toplumsal değişimleri anlayışlı bir şekilde ve adım adım gerçekleştirmiştir. Savaş ve barış konularında adil ve ölçülü bir yaklaşım sergileyerek barışa olan yönelimi vurgulamıştır. Medine'deki yönetiminde ise toplumsal düzeni adım adım kurarak değişiklikleri aşamalı olarak uygulamıştır. Bu örnekler, Hz. Peygamber'in liderlik anlayışında tedricilik ilkesine uygun davrandığını göstermektedir.
Tediricilik kavramının terim anlamı; dinî hükümlerin kademeli olarak gelmesine denir.
Hz. Peygamber’in tedricilik ilkesine uygun davranışlarını örneklerle açıklayınız:
- “Hurma ağaçlarının meyvesinden ve üzümlerden de içki ve güzel bir rızk edinirsiniz. İşte bunda da, aklını kullanacak bir kavim için hiç şüphesiz bir ibret vardır.” (Nahl sûresi, 16/67. ayet)
- “Daha önce kabir ziyaretini size yasaklamıştım; artık kabirleri/mezarları ziyaret edebilirsiniz. Daha önce kurbanların etlerini üç günden fazla elinizde tutmanızı size yasaklamıştım; artık uygun gördüğünüz kadarını elinizde tutabilirsiniz. Daha önce tulumdan başka herhangi bir kaptan şerbet içmenizi yasaklamıştım; artık bütün kaplardan içebilirsiniz, fakat sarhoş edici olanından içmeyin.” (Müslim 3/65, 6/82, Ebu Davud 2/72, 131, Beyhaki 4/77, Nesei 1/285, 286, 2/329, 330, Ahmed 5/350, 355, 356, 361)
- '‘Selam sizlere ey mü’min topluluklar yurdunun sakinleri! Bizler ve siz yarın vaadolunduklarınız da belli bir zamana kadar ertelenmişizdir. Şüphesiz ki, bizler de inşallah size kavuşacağız. Allah’ım Baki’de bulunanlara mağfiret et’ derdi.” (Müslim 3/63, Nesei 1/287, İbnu’s-Sünni 585, Beyhaki 4/79, Ahmed 6/180)