Hz. Muhammed’in doğduğu dönemde Mekke’deki dinî ve sosyal hayat nasıldı

Hz. Muhammed’in (s.a.v.) doğduğu dönemde Mekke’deki dinî ve sosyal hayat nasıldı bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Peygamber (a.s.), miladi olarak 571 yılında Mekke’de doğmuştur. Peygamber (a.s.)’ın doğduğu coğrafya ve sosyal hayat tarihin en cahil toplumlarından biri olarak bilinmektedir. Bu nedenle cahiliye toplumu olarak tanınmış ve hatırlanmaktadır. İnsanların insanları kullandığı kötü bir dönem olarak yaşanmıştır.

Cahiliye toplumunda putperest bir millet yaşamaktaydı. Putlara tapınma, kurban verme, put yapma, satma gibi faaliyetler yapılmaktaydı. İnsanları köle olarak kullanıyorlardı. Kadınlara değer verilmiyordu. Kız çocukları çirkin ve para etmez diye diri diri gömülüyordu. İnsanlara kazanç getirecek ticari meta olarak bakılıyordu. Cahiliye toplumunun içinden İslam’a iman eden temiz ve dürüst insanlar çıkmıştır.

  • O dönemde Mekke halkı çeşitli şekil ve büyüklükteki putlara tapınıp, dua ve isteklerini onlardan dilerdi.
  • Putlar adına kurban keser onlar için şenlikler düzenlerdi.
  • Mekkeli müşrikler ölümden sonra dirilmeye, cennet ve cehennemin varlığına inanmazlardı.
  • Toplumda haksızlıklar, zulümler ve günahlar son derece yaygınlaşmıştı.
  • İçki içmek, kumar oynamak, hırsızlık yapmak, insanların mallarını gasp etmek sıradan davranışlar halini almıştı.
  • Güçlüler zayıflrı ezer, zenginler fakirleri hor görür, kölelere, kadınlara ve kız çocuklarına hiçbir değer verilmezdi.
  • Hatta kız çocuğu sahibi olmak ayıplanırdı. Bazı Mekkeliler fakirlik ve ayıplanma korkusuyla kız çocuklarını çölde ölüme terk ederdi.

İslam’dan önce insanların yaşadıkları bu karanlık döneme “cahiliye dönemi” denir.

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
Yorumlar (14)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

SORU & CEVAP Haberleri