Ödev cevabı kısaca,
Hz. Muhammed (s.a.v.) döneminde İslam Devleti'nin sınırları Arab Yarımadası'nda genişlemiş ve Mekke, Medine ve çevresini kapsamıştır. Bununla birlikte, Peygamber'in vefatından sonra Müslümanlar İslam'ı farklı coğrafyalara yayarak sınırlarını genişletmişlerdir.
İslam, Arap yarımadasında Mekke'de nazil olmaya başlamıştır. İslam'ın gelmesinden sonra Peygamber (a.s.)'a Mekkeliler eziyet etmeye ve ona inananları da caydırmaya başlamışlardır. Bu nedenle İslam'ın bu zor şartlar altında yayılamayacağı anlaşılmıştır. Medine'ye hicret başlamıştır. İslam, Mekke'den Medine'ye gerçekleşen hicretle sınırlarını ilk defa genişletmiştir.
Medine döneminde devletleşme dönemi başlamıştır. İslam devlet idaresi ortaya konmuştur. İslam'ın yükselmesi hızlanmıştır. Fetihler gerçekleşmiştir. İslam beldeleri batıda Trablusgarp, doğuda Horasan ve kuzeyde Kafkasya'ya kadar uzanmaktaydı. İslam beldeleri gün geçtikçe artmıştır. Afrika, Asya ve Avrupa toprakları üzerinde İslam yayılmaya devam etmiştir. Günümüzde elliden fazla Müslüman devlet vardır.
Hz. Muhammed dönemini İslam dini ve devleti açısından Mekke dönemi ve Medine dönemi olarak ikiye ayırmaktayız. Mekke döneminde genellikle İslam'ın doğuşu, kabul edilişi, yayılışı, ahlaki ve dini değerlerin kabulü konu olmuştur. Bu dönem Hicret ile sona ermektedir. Medine döneminde ise siyasi ve kültürel bir dönem olmakla birlikte savaşlar olmuş, refahın yükselmesi amaçlanmıştır. Bu dönem sonunda tüm Arap yarımadası İslam Devleti toprakları olarak bilinmektedir. İslam Devleti sınırları Hz. Muhammed döneminde Batı'da Trablusgarp, Doğu'da Horasan ve Kuzey'de Kafkasya'ya kadar uzanmıştır.