Hz.İbrahim (a.s.) ve Hacer’in çocuğu olan Hz.İsmail peygamberdir.Kuran’da çeşitli yerlerde adı geçen İsmail’den babası Hz.İbrahim ve kardeşi Hz.İshak ile birlikte de söz edilir. Aynı zamanda Hz.Muhammed’in (s.a.v.) kabilesi olan Kurayş kabilesinin de atası sayılır. İsmail, İshak’ın ağabeyidir. Hz. İbrahim, Sara ile evlidir ancak Sara’nın çocuğu olmamaktaydı. Mısır’da bulundukları dönemde Hz.İbrahim’e Hacer adında bir cariye armağan eden Sara, Hacerden doğma İsmail dünyaya gelince onu kıskanmaya başladı. Bunu İbrahim Peygambere söyledi ve İsmail ile annesini çöle bıraktırdı. Hz.İbrahim (a.s.) Hacer’e sadece bir testi su ve bir ekmek verdi. Çölden çıkan zemzem suyu sayesinde hayatını devam ettirebilen İsmail,sonra babasıyla yeniden buluştu ve birlikte Kabe’yi yaptılar. Babasının ardından İsmail’e (a.s.) de peygamberlik verildi ve İbrahim’in (a.s.) dinini insanlara anlatmakla görevlendirildi.
İsmail Kabe yakınlarındaki Curhum kabilesinden bir kızla evlendi ancak bir süre sonra boşandı ve aynı kabileden başka bir kızla evlendi. 2.evliliğinden 12 oğlu oldu. İsmail, Adnan’ın soyundan gelen kabilelerin ve Araplaşan kavimlerin atası olarak görülür. Kurban olayında da büyük rolü vardır.
İsmail ne demek
İsminin mânâsı “Allâh’a itaat edendir. İbrânîce karşılığı İsmuyel’dir. Araplar İsmâîl demişlerdir.
Hz. İsmail’in (a.s.) Vasıfları
Hazret-i İsmâîl (a.s.), va’dine sâdık, namaz ve zekâtı emreden ve Rabbi katında rızâya eren bir Peygamberdi. O’nun bu vasıfları, diğer bir âyet-i kerîmede de şöyle beyân buyrulur:
“Habîbim! Kitâb’da İsmâîl’i de zikret. Çünkü O, sözüne sâdıktı, rasûl ve nebî idi. Ehline (ve ümmetine) namazı ve zekâtı emrederdi. Rabbinin katında da rızâya mazhar olmuş bir kimse idi.” (Meryem, 54-55)
Hz. İsmail’in (a.s.) Mucizeleri
- Dikenli arâzîyi yeşillik hâline getirmesi,
- Kısır koyunların O’nun duâsı bereketiyle süt vermesi,
- Koyunlarının yünlerinin ipek gibi olması,
- Duâ etmesi ile yanındaki kumların un hâline gelmesi,
- Zemzemin onun vesîlesiyle çıkması ve kıyâmete kadar devam edecek olması…
Hazret-i İsmail’in (a.s.) fârik vasıfları, Sabır, hilm ve teslîmiyettir.