Hudeybiye Barış Antlaşması: Mekke Peygamberimizin (s.a.v.) doğup büyüdüğü yerdi. Müslümanların kıblesi Kâbe de bu şehirdeydi. Hendek Savaşı'ndan bir yıl sonra (628) Peygamberimiz (s.a.v.) sahabileriyle beraber Kâbe'yi ziyaret etmeye karar verdi. Müslümanlar doğup büyüdükleri toprakları ziyaret edecekleri için çok sevindiler. Hazırlıklar yapıldı ve yaklaşık bin dört yüz Müslüman, Peygamberimizin (s.a.v.) rehberliğinde Medine'den yola çıktı. Müşrikler, Müslümanların Mekke'ye doğru geldiğinden haberdar oldu. Peygamberimizi (s.a.v.) ve Müslümanları Mekke'ye sokmamak için hazırlık yapmaya başladılar. Peygamberimiz (s.a.v.) Hudeybiye denilen yerde konakladı. Mekkelilere Hz. Osman'ı elçi olarak gönderdi.
Mekkeliler, Peygamberimizin (s.a.v.) ve Müslümanların kararlığını görünce Hz. Osman’ı serbest bıraktılar. Antlaşma yapmak amacıyla elçi gönderdiler. 628 yılında Müslümanlar ile Mekkeli müşrikler arasında Hudeybiye Barış Antlaşması imzalandı.
Hudeybiye Barış Antlaşması’nın Maddeleri:
- Antlaşmaya göre Müslümanlar umre yapmadan geri dönecek, Kâbe'yi gelecek yıl ziyaret edecekler. Bu ziyaret de üç gün sürecektir.
- Mekkelilerden Müslüman olup Medine'ye sığınanlar Mekke’ye geri gönderilecek fakat Müslümanlardan kaçıp müşriklere sığınanlar geri gönderilmeyecektir.
- Arap kabileleri Müslümanlarla ya da müşriklerle antlaşma yapabileceklerdir.
- Bu antlaşma on yıl geçerli olacaktır.
Bu antlaşmadan sonra Benî Bekir kabilesi Mekkelilerle, Huzâa kabilesi de Müslümanlarla anlaştı.
Müslümanlar Kâbe’yi ziyaret etmeden Medine’ye döndüler. Allah Resulü (s.a.v.) antlaşmanın sağladığı barış ortamından yararlanarak zamanın liderlerine İslam’a davet mektupları gönderdi. Müslümanlar, antlaşma gereği bir yıl sonra Kâbe’yi ziyaret ettiler. Müslümanların aleyhine görünen “Mekkelilerden Müslüman olup Medine’ye sığınanlar Mekke’ye geri gönderilecektir.” maddesi Mekkelilerin isteği üzerine kaldırıldı.