Hoşafın Yağı Kesilmek deyiminin anlamı ve kısaca hikâyesi

Bu yazımızda sizlere Hoşafın Yağı Kesilmek deyiminin anlamı ve kıssaca hikâyesi hakkında bilgiler vereceğiz.

Hoşafın Yağı Kesilmek deyiminin anlamı:

Söylenecek söz, verilecek karşılık veya yapacak bir şey kalmayacak bir duruma düşmek, yüzünde hoşnutsuzluk belirmek, ortaya çıkan olumsuz durumdan üzüntü duymak.

Hoşafın Yağı Kesilmek deyiminin hikâyesi:

I.  Murat zamanında kurulan yeniçeri ocağı, Osmanlıların yaptığı bütün savaşlarda elde edilen başarının en büyük pay sahibi olmuş, uzun yıllar Osmanlıların ayakta kalmasını sağlamışlar. Ancak, her kuruluş gibi özellikle duraklama ve gerileme devirlerinde bu kuruluş da bozulmaya ve çökmeye yüz tutmuştur.

Yeni çeriler içinde zeki ve kabiliyetli olanlar, ağalığa kadar yükselmişlerdir. Çekirdekten yetişen yeniçeri ağası, ocağın düzenini sağlamaya çalışırmış. Yemek vakti gelince ocakta, ayetler ve dualar yazılı kepçeyle önce yağlı yemekler ve pilavlar dağıtılır, sonrada sıra hoşafların dağıtımına gelirmiş. Aynı kepçe, hoşaf içinde kullanılınca hoşafın üstünde bir yağ tabakası oluşurmuş. Bir zaman sonra yeniçeri ağası, temiz bir kepçe ile hoşafların dağıtılmasını emretmiş. Hoşafların üzerinde yağ göremeyen yeniçeriler, her zaman, her şeyi bahane ettikleri gibi buna da isyan etmişler:

  • Hakkımızı yiyorlar, hakkımızı çalıyorlar. Hoşafın yağını bile kestiler, yağlı hoşaf isteriz, diye şikâyette bulunmuşlar, hoşnutsuzluklarını belirtmişler.

Söyleyecek söz kalmadı,

Kesildi hoşafın yağı.

Halimi soran olmadı,

Yıkıldı hayallerimin dağı.


Deyim Nedir?

Genellikle gerçek anlamından uzaklaşmış birden çok sözcükten oluşan, bir kavramı ya da durumu karşılayan kalıplaşmış sözcük gruplarıdır.

Daha fazla deyim için tıklayınız.

Deyimlerin Genel Özellikleri

Deyimler, duygu ve düşünceleri bir bütün olarak anlatan, en az iki kelime ile kurulan, bir kavramı yada bir fikri belirlemek için ortaya çıkan kalıplaşmış gramer birlikleridir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

EgitimSistem.Com Özel Haber

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Deyimlerin Anlamları Haberleri