Hidroelektrik, termik ve nükleer santrallerin dışında başka hangi yöntemlerle elektrik enerjisi üretilir

Hidroelektrik, termik ve nükleer santrallerin dışında başka hangi yöntemlerle elektrik enerjisi üretilir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Elektrik Üretim Kaynakları Nelerdir?

Elektrik enerjisi başlıca termik, hidro ve nükleer kaynaklardan üretilir. Bu kaynaklar dışında son yıllarda üretimde payı artan yenilenebilir kaynaklar da mevcuttur. Aşağıda başlıca üretim kaynakları sıralanmıştır.

  • Hidro Kaynaklar: Barajlı, Nehir Tipi
  • Termik Kaynaklar: Doğal Gaz, Taş Kömürü, Linyit, Nafta, Asfaltit, LNG, Fuel-Oil, Motorin
  • Nükleer
  • Yenilenebilir Kaynaklar: Rüzgar, Güneş, Jeotermal, Biyokütle, Hidrojen, Dalga, Hidroelektrik. 

Yenilenebilir Enerji Kaynakları:

Temel yenilenebilir enerji kaynakları sınıfları aşağıdaki gibidir. Aşağıda her bir kaynak için detay bilgi bulabilirsiniz.

  • Güneş Enerjisi
  • Rüzgar Enerjisi
  • Biyokütle Enerjisi
  • Jeotermal Enerji
  • Hidroelektrik Enerji
  • Hidrojen Enerjisi
  • Dalga Enerjisi

Ülkemizdeki Elektrik Üretiminin Kaynak Dağılımı nasıldır?

Türkiye elektrik enerjisi tüketimi 2018 yılında bir önceki yıla göre %2,2 artarak 303,3 milyar kWh, elektrik üretimi ise bir önceki yıla göre %2,2 oranında artarak 303,9 milyar kWh olarak gerçekleşmiştir.

Elektrik tüketiminin 2023 yılında baz senaryoya göre yıllık ortalama %4,8 artışla 385 TWh'e ulaşması beklenmektedir.

2018 yılında elektrik üretimimizin, %37,3'ü kömürden, %29,8'i doğal gazdan, %19,8'i hidrolik enerjiden, %6,6'sı rüzgârdan, %2,6’sı güneşten, %2,5'i jeotermal enerjiden, ve %1,4’ü diğer kaynaklardan elde edilmiştir.

2018 yılı sonu itibarıyla ülkemiz kurulu gücü 88.551 MW'a ulaşmıştır.

2018 yılı sonunda kurulu gücümüzün kaynaklara göre dağılımı; yüzde 31,9’u hidrolik enerji, yüzde 25,6’sı doğal gaz, yüzde 21,5’i kömür, yüzde 7,9’u rüzgâr, yüzde 5,7’si güneş, yüzde 1,4’ü jeotermal ve yüzde 5,9’u ise diğer kaynaklar şeklindedir.

Ayrıca Ülkemizde elektrik enerjisi üretim santrali sayısı, 2018 yılı sonu itibarıyla 7.423’e (Lisanssız santraller dahil) yükselmiştir. Mevcut santrallerin 653 adedi hidroelektrik, 42 adedi kömür, 249 adedi rüzgâr, 48 adedi jeotermal, 320 adedi doğal gaz, 5.868 adedi güneş, 243 adedi ise diğer kaynaklı santrallerdir.

Bu konuda daha detaylı bilgi almak isterseniz http://www.enerji.gov.tr/tr-TR/Sayfalar/Elektrik adresini ziyaret edebilirsiniz.

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Fizik Haberleri