İnsanların hayatına devam etmesinde his ve fikirleri etkili olmaktadır. His ve fikir manevi açıdan şekillense de bunun bir de biyolojik alt yapısı bulunmaktadır. His ve fikirlerin biyolojik olarak meydana gelmesinde özellikle duyguların oluşmasında endokrin sistemin etkili olduğu bilinmektedir.
Endokrin sistem içsel olarak biyolojik bir şekilde duyguların oluşmasında salgılama faaliyetlerin gerçekleşmesini sağlar. Dışsal olarak vücudumuzda hissettiğimiz duygulara ve yaptığımız davranışlara göre değişiklikler meydana gelmektedir.
Sinirlendiğimizde vücudumuzun bize verdiği tepkiler
Sinirlendiğiniz andan itibaren, vücut adrenalin salgılamaya başlar. Adrenalin o anki stres durumunu ifade eder. Adrenalin salgıları kalbe ve diğer organlara farklı dozlarda etki eder.
Nabız Hızlanır - Adrenalinle beraber nabız atışı da hızlanmaya başlar ve vücut ısında yükselme meydana gelir.
Gözde Pupillalar Genişler - Sinirlenme anında gözde bulunan pupillalar genişlemeye başlar.
Muhakeme Yeteneği Azalır - Muhakeme yeteneği azalır. Vücut strese girdiğinde düşünmek yerine hamle yapmaya yönelir. Yani ‘savaş veya kaç’ durumuna geçilir.
Kan Dolaşımı Hızlanır - Vücuttaki kan dolaşımı bir anda hızlanmaya başlar.
Kandaki Glikoz Oranı Artar - Kandaki glikoz oranı artar ve kaslara daha fazla glikoz göndermeye başlar.
Beynin Çalışma Şekli Değişir - Beyin, vücut stres durumuna geçtiği için normal çalışma yapısını değiştirir. Bu durum, trafikte yaşanan bir kaza sonrası, trafiğin akışının değişmesine benzetilebilir.
Kronik Hastalığa Dönüşebilir - Sinirlilik durumu eğer sıkça yaşanmaya başlarsa, kronik hastalıkları tetikleyip kalıcı rahatsızlıklara yol açabilir