Hesaba çekilmeden önce kendinizi hesaba çekin, büyük hesap günü için kendinizi hazırlayın

Hesaba çekilmeden önce kendinizi hesaba çekin, büyük hesap günü için kendinizi hazırlayın!” (Tirmizî, Sıfâtü’l-Kıyâme, 25.) hadisi bize ne anlatmak istemektedir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Evet bugün, geride bıraktığımız hayatın, ya da -geçen yıl bugün gerçekleştirebildiysek eğer- son bir yılın muhasebesini, kendimizle başbaşa kalıp değerlendirme ve özeleştiriye tabi tuttuğumuz bir gün olmalıdır.

Neleri umduğum ve neleri bulduğum bir yıl yaşadım? Nelere muvaffak olup neleri başaramadığım bir yılı geride bıraktım? Hedeflerim neydi; ulaştıklarım neler?.. gibi soruları kendimize sorduğumuz bir gün olmalı bugün… Cevaplarımızı yazarak kağıda döktüğümüz bir muhasebe metni, bize gelecek yıl bir kontrol imkanı verecek doküman da olabilir pekâlâ… Unutmayalım ki, başarılı olmanın temel şartı sürekli bir kontrol mekanizmasının işliyor olmasıdır; her alanda ve her konuda…

Bugün, geçen bir yılın maddi ve dünyevi anlamda kazanç ve kayıplarını muhasebe etmek yanında, Allah'a kulluk adına geçmişimizin muhasebesini yapacağımız, ibadetlerimizdeki muvaffakiyetlerimizi veya başarısızlığımızı da gözden geçireceğimiz gün olmalıdır aynı zamanda... Kur'an-ı Kerim'deki şu ayetler, insanın ne boş yere yaratıldığını ne de başıboş bırakıldığını anlatır bizlere…

"İnsan, kendisinin başıboş bırakılacağını mı zanneder." (Kıyâme, 36)

"Sizi boş yere yarattığımızı mı zannediyorsunuz? Ve döndürülüp de huzurumuza geri gelmeyeceğinizi?.." (Mü'minûn, 115)

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.

SORU & CEVAP Haberleri