Yumurta : Yüksek kaliteli protein içeren yumurta, tok kalma sürecini uzatır ve yorgunluğunu azaltır. Yapılan bir araştırma sonucu kahvaltıda pişmiş yumurta tüketen kişiler öğle yemeğinde daha az kalorili yiyecek tercih etmişlerdir. Yumurta sarısı içeriğindeki antioksidanlar(lutein ve zeaksantin) göz sağlığını korumaya yardım ederler.
Ayrıca, lutein ve zeaksantin yaşa bağlı makula dejenerasyonu azaltır. Makula dejenerasyon 50 yaş üstü kişilerde körlüğün ana nedenlerinden biridir. Lutein zararlı UV(ultraviyole) ışınlarına karşı cildini korur.
Yağlı Tohumlar: Yağlı tohumlar kalp sağlığı için doymamış yağ asitlerinden zengindirler. Vejetaryen kişilerle yapılan bir araştırma yağlı tohum yiyen kişilerin ömürlerine 2,5 yıl daha ekledikleri ortaya çıkmıştır.
Stresi azaltan ve kalp sağlığı için gerekli olan ALA(alfa linolenik asit) açısından zengindir. ALA, bitkisel omega-3 yağ asididir. Ayrıca, tekli ve çoklu doymamış yağ asitlerince zengin ceviz kötü kolesterolü(LDL) düşürür ve iyi kolesterol(HDL)’yi yükseltir.
Çay: Araştırmalar sonucu düzenli çay içmek; Alzheimer, diyabet ve bazı kanser türü riskini azaltabilir. Ayrıca sağlıklı diş ve diş etleri yanında güçlü kemiklere sahip olabilirsin. Peki nasıl? Çay antioksidanların alt grubu olan flavonoidlerden zengindir.
Çayın içeriğindeki flavonoidlerden yüksek düzeyde fayda sağlamak istiyorsanız; içtiğiniz çay çeşitliğini artırın. Ve mutlaka taze demlenmiş çay tüketin. Eğer yaz aylarında soğul çay müdavimi iseniz; buzdolabında beklettiğiniz süreçte flavonoid kaybı yaşamak için hazırladığınız çay karışımı içerisine C vitamini ve sitrik açısından zengin limon veya greyfurt ekleyin.
Yoğurt
Yoğurt içerisindeki yararlı bakteriler sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlar. Yaşa ve kötü beslenme alışkanlığına bağlı gelişen bağırsak hastalıkları riskini azaltır. Osteoporozla savaşmak için en gerekli malzeme olan kalsiyumdan oldukça zengindir.
Sadece bir bardak yoğurt günlük alman gereken kalsiyumun yarısını sağlar. Ayrıca protein, fosfor, potasyum, çinko, riboflavin(B2 vitamini), B12 vitamininden de zengindir. Yoğurt suyu bol miktarda riboflavin içerdiği için atmak yerine çorba yapımında değerlendirebilirsiniz.
Portakal: Sadece 1 büyük boy portakal yiyerek günlük alman gereken C vitaminini karşılayabilirsin. C vitamini enfeksiyonlarla savaşan beyaz kan hücrelerinin üretilmesi için çok önemlidir. Aynı zamanda serbest radikallerin oluşturacağı hasara karşı vücudunu korur. Cilt sıkılaşması için gerekli kollajen üretiminde kilit antioksidanlardan biridir. Son olarak lif ve folat dolu bir pakettir.
Baklagiller: Baklagiller, bitkisel kaynaklı demiri bol miktarda ihtiva ederler. Demir, oksijen taşımakla görevli hemoglobinin yapısına katılır. Solunum yoluyla alınan oksijeni dokulara taşırlar.
Vücudumuzda bitkisel kaynaklı demirin emilimini artırmak için C vitaminden zengin besinlerle birlikte tüketin. Baklagiller lif açısından oldukça zengindir. ½ su bardağı pişmiş kuru fasulye 7 gram lif içerir. Bu sayede kandaki kolesterol seviyeni de dengede tutar.
Ispanak:
Temel Reis ile özleşmiş besin ıspanak. Birçok besin maddesini içerisinde barındırır. A, C ve K vitaminlerinin yanı sıra demir, kalsiyum, potasyum, magnezyum mineralleri ve lif açısında zengindir. DNA ve sağlıklı yeni hücreler üretmeye yardımcı olan suda eriyen bir B vitamini folatıda içerisinde barındırır.