Hazır gıdalara hangi katkı maddeleri katılır

Hazır gıdalara hangi katkı maddeleri katılır bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Koruyucular, renklendiriciler, emülsiyonlaştırıcılar, tatlandırıcılar.

Gıdaların raf ömrü uzadı, paketli ürünler arttı, her şey daha da şekerlendi. Ve tabi hastalıklar da aynı ölçüde arttı. Peki ne yapmak lazım? Basit; etiket okumak. Çünkü siz gıdaların etiketlerini okudukça o katkı maddelerini daha çok fark edecek ve daha az tüketeceksiniz. Ne mi o katkı maddeleri?

  • Şeker yerine kullanmak için: Aspartam
  • Şekerin diğer alternatifi için: Mısır şurubu veya glikoz-fruktoz şurubu
  • Gıdaların raf ömrünü uzatmak için: Trans yağ
  • Yine raf ömrünü uzatmak için: Sodyum sülfit (E250)
  • Lezzet vermek için: Monosodyum glutamat (MSG veya E261)
  • Yiyeceği daha iştah açıcı yapmak için: Gıda boyaları veya yapay renklendiriciler
  • Kalitesiz unu gizlemek için: Potasyum bromat
  • Parabenin gıda versiyonu, gıdayı korumak için: Benzoat

İnternet haber sitenizde 24.03.2022 tarihinde, “Hazır Gıdalara Hangi Katkı Maddeleri Katılır?” başlığı ile yayınlanan haberde yüksek fruktozlu mısır şurubu hakkında yapılan açıklamayı okuduk. Bu açıklamalarda yer alan yanlış algıya neden olacak bilgileri düzeltmek, kamuoyunu doğru bilgilendirmek amacıyla, Türkiye nişasta sanayini temsil eden en büyük kuruluş olan Nişasta Sanayicileri Derneği (NİSAD) olarak sizinle nişasta bazlı şeker hakkındaki güncel akademik verileri paylaşmak istedik.

İlgili haberde mısır şurubu ve glikoz şurubu için "katkı maddesi" ifadesi kullanılmış. Nişasta bazlı şeker, yani mısır şekeri, doğal bir tahıl olan mısırdan üretilen bir üründür. Katkı maddesi değil, bir gıdadır. İşlemler, danelerin yumuşatılması ve nişasta, dış kabuk, protein ve yağ bileşenlerine ayrıştırılmasıyla başlar. Mısır şekeri üretiminde kullanılan sonraki aşamalar ise doğal olarak adlandırılan diğer gıda ve bileşenlerin üretiminde kullanılan işlemlerdir. Mısır şekeri yapay bir bileşen veya renk katkı maddesi içermez. Ülkemizde katkı maddeleri Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliği’nde belirtilmiştir. Nişasta bazlı şeker bir katkı maddesi değildir. (1)

Ticari bir amaç gütmeden çalışan bir kurum olarak yanlış algılamayı bilimsel gerçeklerle düzeltmeyi ve kamuoyunu doğru bilgilendirmeyi bir sorumluluk olarak kabul etmekteyiz. Bilimsel kanıtlar çerçevesinde, açıklamaları tekrar gözden geçirmenizi bekliyor ve kamuoyuna karşı sorumluluğunuz kapsamında düzeltmenizi diliyoruz. NİSAD olarak, nişasta ve nişasta ürünleriyle ilgili tüm bilimsel kaynaklarımızı sizinle paylaşmaktan memnuniyet duyacağımızı bilmenizi isteriz.

Saygılarımla,
İsmail Kemaloğlu
NİSAD (Nişasta Sanayicileri Derneği)
Genel Sekreteri

REFERANSLAR
1- Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliği

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.

SORU & CEVAP Haberleri