Hayvansal organizmalar; ekolojik, ekonomik ve sağlık açısından önemli canlılardır. Hayvanların insanlar için yararlı ve zararları türleri bulunur.
Süngerler, ev ve vücut temizliği ile kozmetik alanında; mercan ve istiridyeler; şekil, renk ve desen bakımından göz alıcı ve ilgi çekici olduğundan süs eşyalarının yapımınında; bazı solucanlar ise balık üretim çiftliklerinde yem olarak ve tarımda gübre yapımında kullanılmaktadır.
Böcekler, kuşlar bitkilerin tozlaşmasını sağlayan en önemli canlı türleridir. Bu açıdan ekolojik dengenin devamında önemli bir rol oynar. Bazı böcek türleri; gıda ve ilaç temininde, kozmetik malzemelerin üretiminde ve ipek kumaş yapımında kullanılır. Ayrıca biyolojik mücadelede zararlı böcek türlerine karşı doğal avcı olarak da kullanılmaktadır. Böcekler, insan yaşamını birçok yönden etkiler. Birçok hastalığın doğrudan sebebi, bazı hastalık etkenlerinin taşıyıcısı ve bulaştırıcısıdır. Böcekler; sıtma, sarıhumma, fil hastalığı, dizanteri, tifo, Afrika uyku hastalığı, tifüs, veba hastalıklarının vektörüdür. Kemirici böcekler eşyalara, giyeceklere zarar verir.
Balıklar, vücut için gerekli olan protein, esansiyel yağ, vitamin ve mineral kaynağıdır. Balıklar aynı zamanda boya ve kozmetik sanayisinde kullanılır. Yılan, örümcek, akrep gibi canlıların zehirlerinden bazı ilaç ve antikorlar üretilmektedir.
Kümes hayvanlarının eti, yumurtası, tüyleri ve gübresi ekonomik ve ekolojik açıdan değerlidir. Özellikle kuş gübresi; fosfor, azot, potasyum gibi mineraller açısından oldukça zengindir.
Memelilerin eti, sütü, derisi ve kemikleri önemlidir. Derilerinden ve postlarından ayakkabı, çanta, kemer, cüzdan gibi eşyalar üretilir. Ayrıca temizlik, ilaç, kozmetik sanayi ile tıpta kullanılır. Öğrenme yetenekleri yüksek olduğu için memeli hayvanların evcil olanlarından güvenlik ve taşımada yararlanılır. İnsanların evlerinde besledikleri birçok hayvan da memeliler grubuna aittir. Bu hayvanlar kısa sürede ev sahiplerinin sevgisini kazanarak onlara iyi birer dost olurlar.
Hayvanların özellikleri teknolojiye ilham kaynağı olmaktadır. Balina yüzgeçlerinin ön kenar kısmındaki tümsekler, suyun direncini %32 oranında azaltırken kaldırma gücünü de %8 oranında artırarak balinaların suda daha rahat yüzmesini sağlar. Bu şekilde tasarlanan rüzgâr türbinlerinin pervanelerinin kanatları sayesinde, türbin başına kazanılan enerji miktarı artmaktadır. Bu model havalandırma fanları, uçak kanatları ve pervanelerde de kullanılmaktadır.
Yarasaların yansıyan titreşimlere göre yön bulmalarından esinlenerek radar; lotus bitkisinin kendisini temizleme özelliğinden yararlanılarak da dış cephe boyaları yapılmıştır.