Soru : Yaşadığımız yer Dünya yüzeyinin bir parçasıdır. Nerede olursak olalım Dünya yüzeyindeki toprağa, kayalara ve taşlara rastlarız. Bazı bölgelerde ise denizleri, gölleri ve akarsuları görebiliriz. Peki, havayı görebilir miyiz? Neden?
Cevap: Havanın varlığını duyu organlarımızı kullanarak anlayamayız. Ancak, deneylerle varlığını kanıtlayabiliriz. Günlük hayattaki bazı örnekler de yardımcı olabilir. Örneğin, balonu şişirmek için içine üflediğimiz havadır.
Biraz daha ayrıntı verecek olursak: Her maddenin bir kütlesi ve hacmi vardır. Balonun sönük halinin kütlesini ölçebiliriz. Daha sonra şişkin halini ölçtüğümüzde kütlesi değişecektir. Aradaki fark havanın kütlesidir. Aynı şekilde sönük balonu ağzına kadar su dolu bir kaba koyduğumuzda biraz su taşacaktır. Şişkin balonu koyduğumuzda da bu olacaktır. Ama taşan su miktarı farklı olacaktır. Bu da balonun içindeki havanın hacmini verecektir.
Bir başka örnek ise, yelpazeyi veya gazeteyi salladığımızda hissettiğimiz rüzgar olabilir. Çünkü havayı hareket ettirmiş olacağız. Bu da havanın varlığını kanıtlar.