- Isınma kaynaklı
- Ulaşım kaynaklı
- Endüstriyel üretim kaynaklı
Havada bulunan gazların hacimce oranları;
- %21 oksijen
- %78 azot
- %1 diğer gazlar (argon, karbondioksit, ozon, helyum, su buharı vb.)
Havada bulunan bu gazların oranları sabittir. Ancak atık gazların atmosfere salınması durumunda diğer gazların oranları değişiklik gösterir. Böylece bu gazların insan sağlığı ve ekosistem üzerine zararlı etkilerinin oluşumu gözlenir.
Hava kirliliğinin oluştuğu kaynaklar:
1. Isınma kaynaklı: Yaygın olarak kullanılan, kalorisi düşük ve kükürt oranı yüksek olan kömür kullanımı hava kirliliği meydana getirir. Bu tür kömürler yanlış yakma uygulamalarıyla enerjiye dönüştürülmektedir. Tüm dünyada ve ülkemizde bu kirliliğin azalması, doğal gaz kullanımındaki artışla sağlanmaktadır.
2. Ulaşım kaynaklı: Motorlu taşıt sayısındaki artışla birlikte bu taşıtların egzoz gazları hava kirliliğine neden olmaktadır. Toplu taşıma araçlarının kullanımı özendirilmelidir. Böylece bu kaynakların neden olduğu hava kirliliği azaltılmış olur.
3. Endüstriyel üretim kaynaklı: Gaz atıkların sanayi tesislerinde oluşması katı ve sıvı fosil yakıtların yakılmasıyla gerçekleşir. Bu tür atık gazların atmosfere salınımının engellenmesi için tesislerde baca filtreleri kullanılmalıdır. Ayrıca tesislerde kullanılan teknolojiler, fosil yakıtların kalitesi de incelenmelidir.