Hava kirliliği; havada katı, sıvı ya da gaz halindeki yabancı maddelerin insan sağlığına, canlı hayatına ve dahası tüm ekolojik dengeye zarar verecek yoğunlukta olması ile oluşur. Zararlı maddelerin havada birikmesi ve bu bileşimi bozması ile da hava kirliliği oluşur.
Hava %78 azot, %21 oksijen ve %1 oranında farklı gazlardan ve su buharı bileşiminden oluşmaktadır. Zararlı maddelerin havada birikmesine ve havanın bileşimini bozmasına hava kirliliği denilmektedir. Bu bileşimin bozulması ekolojik dengeyi bozarak canlıların sağlığına zarar vermektedir.
Hızla artan nüfus, yanlış kentleşme, tarım ilaçlarının kullanımının artması, kullanılan kimyasallar hava kirliliği nedenleri arasında gösterilmektedir. Ayrıca motorlu araçların egzoz gazları ve fabrika bacalarından salınan dumanlar da kirlilik üzerine büyük etkiye sahiptir.
Hava kirliliğini önlemek için neler yapılmalı
- Bu kirliliklerle mücadelede bilinçli bireyler yetiştirilmelidir. Özellikle çocukların bu konuda duyarlı olmalarını sağlamak gelecek neslin bu konular üzerine daha etkin çözümler üretmeleri açısından önemlidir.
- Evleri ısıtmak amacıyla kullanılan kömürlerin düşük kalorili olmasına dikkat edilmeli ve yeni yapılacak binalarda da merkezi ısıtma tercih edilmelidir.
- Sobalı evlerde de düzenli olarak baca temizliği yapılmalıdır.
- Özel araç kullanımı azaltılmalı ve araçlardan çıkan egzoz gazı içinde filtre kullanımı zorunlu hale getirilmelidir.
- Sanayi yerleşimleri mümkün olduğunca konutlardan uzak yerlere kurulmalıdır.
- Fabrika bacalarında filtre kullanılmalı, yakıt olarak da doğal gaz tercih edilmelidir.
- Hava kirliliği ile mücadelede yeşil alanların artması büyük önem taşımaktadır. Bu sebeple ağaç dikimi yaygınlaştırılmalı ve yeşil alanların yok edilmesinden kaçınılmalıdır.
- Hava kirliliği nedenleri ve sonuçları doğrudan insanlar ile ilgilidir. Çünkü bu kirliliğe insanların değişen yaşamları neden olurken ortaya çıkacak olumsuz koşullardan da yine insan sağlığı etkilenecektir. Bu unutulmamalı ve geleceğimiz için gerekli önlemler alınmalıdır.