Hangisi bir voleybol terimidir

Hangisi bir voleybol terimidir sorusunun cevabını vereceğiz. Dublaj, Amors, Münitaj ve Kolaj hangisi voleybol terimidir?

Soru : Hangisi bir voleybol terimidir 

A- Dublaj

B- Amors

C- Münitaj

D- Kolaj

Doğru Cevap: Dublaj

Voleybol-Smaç: File üzerinden, havada sert bir vuruşla topun rakip yarı alana atılmasıdır.

Pasör: Smaçörlere top dağıtır, hücum pası verir.

Pasör Çaprazı : Pasör, servise geçtiğinde onun yerini alan kişidir.

Smaçör : Uzun pasla hücum eden ileri hat oyuncusuna denir.

Libero : Savunma hattı oyuncusudur. Bir vuruşu tamamlayamaz, servis atamaz ve blok yapamaz. farklı renk forma giyer.

Set : Maçın bölümleridir. Hangi takım 25 sayıya önce ulaşırsa seti kazanır. 5. Set oynanırsa bu sayı 15’tir.

Set Sayısı : Bir takımın setlerde 24 ve üzerindeki sayılarda olması halinde servis atılması sırasındaki kullanılan sözcüktür.

Maç Sayısı : Daha önce 2 set kazanıp, önde olduğu setin son sayısını almak üzere olan takımın kullandığı servis esnasındaki terimdir.

Voleybol-Servis : Takımların kendi yarı sahalarının başlangıcındaki 9 metrelik çizgi üzerinden topu rakip alana göndermek için, oyuna başlama vuruşudur.

Blok: Her iki takım oyuncularının file üzerinde zıplayıp rakipten gelen topu elleriyle karşılamasıdır.

Teknik Mola: İlk dört sette, önde olan takım 8. ve 16. sayıları aldığında 60 saniyelik maça teknik mola verilir.

Açı Kapatma (Closing preferred angle): Blok yapmakta olan oyuncuların yan yana gelememe durumunda görev aldıkları alanı kapatmak için uğraş vermeleri.

Açık Top (Deep Set ): Açık top oyun, fileden uzakta kurulur ve smaç hücum çizgisi yakınında gerçekleşecek şekilde tasarlanır. Bu kurgular, blok oyuncularının zamanlamasını bozmayı amaçlar.

Adam Adama Blok (Man to man block): Blokçuların birer hücumcuyu alarak birbirlerine yardım etmeden hücümcuya bire bir blok yapmaları durumu.

Adımlama (approaching): Smaç vuruşunun topa yanaşma tekniğinde ayakların yaptığı hareket.

Alan Savunması (Perimeter Defense): Arka hat defans oyuncularının, bitiş çizgisinden ve yan çizgilerden bir metre içerisi ile üç metre çizgisi arasında kalan alanda çalışması.

Altı-İki (Six-Two): Dört vurucu ve iki oyun kurucu kullanan altı oyunculu bir hücum yöntemi. Oyun kurucular ön hatta olduklarında vurucu, arka hatta olduklarında pasördür.

Arka Dublaj (Back coverage): Sahanın gerisinde kalarak arka alana gelecek topları bekleme.

Plase (Dink): Topa yavaşça vurulmasıdır; genellikle bloğun yanından veya üstünden aşırtılır. Ayrıca, topu filenin yakınında, defanstaki bir açığa doğru başarıyla göndermek anlamına gelir.

Pozisyon Hatası (Position fault): Servis atılırken veya servis karşılanırken hakem işaretini vermeden oyuncuların birbirlerinin önüne, sağına ve soluna geçiş yapmaları.

Parmak Pas: Yüksekten gelen topu, takım arkadaşına pas kaldırmak için kullanılan topa vuruş şekli.

Manşet: Top, parmak pas vuramayacak kadar alçak olursa, elleri birleeştirip kolları gergin tutarakkullanılan savunma biçimi.

Smaç: Kaldırılan pasa adım alarak iki veya dört numarada bulunan oyuncuların hücum için kullanılan topa vurma biçimi.o

Oyuncuların mevkiileri

Pasör: Smaçörlere pas çıkartan, servis karşılandıktan sonra genellikle ikinci topu alan oyuncudur.

 Pasör çaprazı: Pasör servise geçtiğinde öne gelen ve genellikle uzun pasla hücum eden oyuncudur. 2 numara oyuncusu da denilebilir. Bu oyuncu 4-3 taktiğinde görev alır.

Smaçör: Hücum yapan oyunculardır, sahanın önünde bu görevde, 2 ve 4 numarada iki oyuncu bulunur.

Orta adamı: 3 numarada oynayan ve kısa, kurşun, arkaya dolanarak tek seferde vurulan paslarla hucüm eden elemanlara denir. Bu görevde 2 oyuncu sahada yer alır. Birisi servise geçtiğinde çaprazındaki öne geçer, bu nedenle 3 numaralı bölge sürekli hücum bölgesidir.

Libero: Oyunun en arkasında duran savunma oyuncusudur. 7 numaralı oyuncudur. Servis atamaz, blok yapamaz, smaç vuramaz. 3 m içinde hücum yapamaz, geriden zıplamadan hücum yapabilir. Takımdan farklı renkte (genellikle zıt renk) forma giyer. Formasında adının yanında 'L' harfi bulunur.

Pas Çeşitleri

Kısa pas: 3 numara oyuncularına atılan pastır, hızlı hücumu sağlar ve karşı takımı savunması yerine yerleşmeden yakalama amacı taşır. Yüksekliği ve zamanlamasına göre; 3 numara oyuncusu, top pasöre ulaşmadan önce hareketlenir ve top pasörle buluştuğunda havada olur, pasör topu oyuncunun eline atmak zorunda değildir.

Uzun pas: Genellikle 4 ve 2 numara oyunculara atılan yüksek pastır.

Geç Kısa Pas: 3 numara oyuncusu, topu almaya çalışır.

Kurşun pas: 4 ve 2 numara oyuncularının hücumlarını hızlandırmak amacıyla atılan, file köşelerine doğru ve fileye paralel olarak atılan pastır.

Normal pas: 3 numara oyuncusu, top pasöre giderken hareketlenir ve top pasörle buluştuğunda zıplar, topla en yüksek noktada buluşup topa vurur.

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.

Yarışma Soruları Cevapları Haberleri