Hangi göz kusurlarının tedavisinde lazerle ameliyat yapılır

Hangi göz kusurlarının tedavisinde lazerle ameliyat yapılır bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

2-7 derece miyoplar için

• Örnek 1: 20-40 yaş arası 2 ile 7 derece arası miyop hasta: Bu hastada lazer ilk seçenektir. Karar hangi lazer sisteminin uygulanması olmalı. Bugün için bu derecede hastalarda artık ilk seçenek smile lazer yöntemidir. Eğer bazı nedenlerden dolayı smile uygulanamıyorsa wavefront yönteminin türleri seçilmelidir (PTA, llasik vb). Çok nadir durumlarda doktorun bazı nedenlerle yüzey lazer seçme olasılığı da vardır (Lasek, transPTK ve PRK gibi).

Smile teknolojisi!

• Örnek 2: 20-40 yaş arası 7 ile 9 derece arası miyop hasta: Bu hastada lazerde hemen hemen tek seçenek smile teknolojisidir. Lasik tekniğindeki flep hazırlığı olmadığı için bu numaralarda başarı şansı çok yüksektir. Korneası lazere uygun olmayan hastalarda göz içi lens yöntemi kullanılmalı. Lazerden bile daha eski olan bu yöntemde gözün diğer özellikleri uygunsa çok başarılı sonuçlar alınır. Göz içi lens yöntemi, deneyimli bir göz hekimi için uygun gözde 15-20 dakikalık iyi bir uygulama ile yüksek emniyet özellikleri olan bir yöntemdir. + Örnek 3: 20-40 yaş arası 10 derece ve daha yüksek miyop hasta: Bu hastada tek seçenek 'göz içi lens' cerrahisidir. Göz özellikleri uygunsa çok başarılı ve ömür boyu kalıcı bir yöntemdir. Deneyimli bir cerrah için oldukça kolay ve hasta için problemsiz bir ameliyat şeklidir.

Hipermetroplar için excimer

• Örnek 4: 20-40 yaş arası 2-4 derece hipermetrop hasta: Bu hastada seçenek lasik olmalıdır. Smile tekniğinin hipermetrop bilgisayar yazılımı henüz tam sonuçlanmadığı için bu gözlere uygulanamaz. Tercihen femto lazer ile hazırlanan flep sonrası hipermetrop sonuçları daha başarılı olan bir excimer lazer ile tedavi yapılmalıdır. Hasta tedaviyi planladığı merkezden kullanılacak excimer lazerin hipermetrop sonuçları hakkında bilgi almalıdır.

5 derece ve daha yüksek hipermetrop için göz içi lens

• Örnek 5: 20-40 yaş arası 5 derece ve daha yüksek hipermetrop hasta: Bu hastada lazer uygulanması çok uygun olmaz. Hiçbir şekilde lazer ile sıfır dereceye yakın bir sonuç elde edilemez. Belli şartlarda hasta bir miktar numara kalmasını kabul ederse lazer uygulanabilir. Tercih edilecek yöntem gözün yapısı uygunsa 'göz içi lens' olmalıdır. Göz uygun değilse tedaviyi yapacak doktor ve hasta 'göz içi lens' değişimi tekniği (bir tür katarakt ameliyatı) ile çok başarılı sonuç alabilirler. Bu konuda önemli olan hastanın beklentisi, yaşı, gözün ölçümleri ve doktor ve ekibinin bu konudaki deneyimleridir. Tüm bu gruplar için Yarın: Kataraktta lazer teknolojisi lastanın gözünün özel bir hastalığı olmaması önemlidir. Örnek olarak şeker hastalığına bağlı göz içi kanamaları, sarı nokta hastalığı, gece körlüğü, göze zarar vermiş glokom vb. söylenebilir. Ayrıca hastanın bilinen önemli bir metabolik. romatizmal vb. hastalığı olmadığı da bilinmelidir. 40-45 yaş üzerindeki hastalara aynı dereceler İçin aynı lazer sistemleri uygulanabilir ancak unutulmaması gereken bu yaş grubunda artık yakın gözlüğü problemleri başlamıştır. Ve bir tedavi söz konusu olacaksa hem yakın hem de uzak görmenin düzeltilmesi daha doğru olur. Bu grup hasta için ideal tedavi yöntemi 'göz içi lens' değişimidir. Kolaylaştınlmış bir katarakt ameliyatı şekli olan bu yöntem hastanın hem uzak hem de yakın gözlükten ömür boyu kurtulmasını sağlar.

Göz içi lenslerle hem yakın hem uzağa çözüm

Göz İçine uygulanacak lensler ile hem uzak hem yakın hem de orta mesafe görme düzeltilebilir. Bu lensler hem miyop ve hipermetropu hem astigmatı hem de yakını düzeltmek için dizayn edilmiştir. Uzaktan hastanın gözü miyop, astigmat ve hipermetrop olabilir. Bunlann hepsi kaç numara olursa olsun düzeltilebilir. Aynı şekilde uzağı düzelterek veya uzağı iyi gören hastalarda uzak görmeyi bozmadan yakın okuma gözlüksüz olarak sağlanabilir. Birkaç dakika süren bir ameliyat ile göze yerleştirilen ve ömür boyu gözde kalacak olan bu lenslerin ömrü insan hayatının birkaç katıdır. Bu teknik İle ömür boyu kalıcı bir görme sağlanır. Hastanın gözünde bir daha değişim beklenmez.

Sigara içmek 'sarı nokta' riskini artıyor.

Sarı nokta hastalığı nedir?

Merkezi görmeden sorumlu bir retina hastalığıdır. 55 yaşından sonra sık görülür. İlerlemesi halinde görme kaybına yol açabilir. Sigara kullananlarda İve kalıtımsal risk taşıyanlarda görülme olasılığı daha yüksektir.

Hastalığın kaç tipi var?

Kuru ve yaş tip olmak üzere iki tipi var. Kuru tip yüzde 90 oranında, yaş tip ise yüzde 10 oranında görülür. Fakat görme kaybına yol açması sebebiyle | yaş tipte erken teşhis daha büyük önem taşır.

Belirtileri nelerdir?

• Görme kaybı • Cisimleri, çizgileri eğri veya kırık görme • Göz önünde karartılar, # Görme kalitesinde bozulma t Renk görmede bozukluklar.

Riski neler artırır?

• Yaş (55 yaş üzerinde olmak), • Ailesinde sarı nokta hastalığı bulunması, • Hipertansiyon, • Düzensiz ve kötü beslenme şekli, • Lipidkolesterol yüksekliği, # Güneş ışığına uzun süre maruz kalma, • Şişmanlık. •

Tedavi nasıl yapılır?

Kuru tipte koruyucu tedavi; yaş tipte ise göz içine iğne tedavisi ve fotodinamik tedavi uygulanır. Koruyucu tedavide bazı durumlarda anti-oksidan A, C, E vitaminleri, lutein ve çinko kullanılır. Göz içine iğne tedavisi yöntemi damla ile uyuşturularak yapılır. Bu uygulama sırasında hasta herhangi bir ağrı hissetmez. Fotodinamik tedavide ise önce toplardamardan özel bileşimde verteporfin adında bir ilaç verilerek, düşük şiddette bir lazer uygulanır.

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.

Fen Bilimleri Haberleri