Hangi durumlarda euzü besmele çekildiğini araştırınız

Hangi durumlarda euzü besmele çekildiğini araştırınız, hamt, sevap, helal ve dua kavramlarının anlamları nedir, Tekbirin nasıl söylendiğini ve anlamını araştırıp defterinize yazınız.

Soru 1- Hangi durumlarda eûzü besmele çekildiğini araştırınız.

Cevap - Bir işe başlarken şeytanın şerrinden ve vesvesesinden Allah’a sığınmak için okunur. Bir işe başlarken, bir yolculuğa çıkarken, yemek yemeye başlamadan önce, abdest alırken euzu besmele okunur.

Soru 2- “Hamt, sevap, helal ve dua” kavramlarının anlamlarını sözlükten bularak defterinize yazınız.

Cevap - Sevap: İyi yararlı bir iş yapma yada Allah’a kulluk yapma neticesinde Allah tarafından verilecek mükafat demektir. Sevap ın karşıtı günahtır.

Helal: Helal, dinin kurallarına aykırı olmayan, dince yasaklanmamış olan şeylerdir. Dinen yapılması veya yenip içilmesi yasaklanmayan, serbest bırakılan şeyler helaldir.

Dua: Dua kelime olarak, çağırmak, seslenmek, istemek, yardım talep etmek manalarına gelir. Dinimizde ise dua, Allah’ın yüceliği karşısında kulun aczini itiraf etmesini, sevgi ve tazim duyguları içinde lütuf ve yardımını dilemesini ifade eder

Hamt: Allah’a yaratıcıya şükretme ona verdiklerinden dolayı minnettar olma demektir. Hamt kelime anlamı olarak “övmek, methetmek, yüceltmek, ululamak” anlamlarına gelmektedir.

Soru 3- Çevrenizdeki gözlemlerinizden hareketle günlük yaşantınızda kullandığınız selamlaşma ifadelerinin neler olduğunu defterinize yazınız.

Cevap - Selamün aleyküm (Allah’ın selamı üzerine olsun), Hayırlı günler, merhaba, Hayırlı akşamlar, Hayırlı sabahlar
iyi çalışmalar, İyi dersler, Allaha emanet olun, hayırlı işler, kolay gelsin.

Soru 4- Tekbirin nasıl söylendiğini ve anlamını araştırıp defterinize yazınız.

Cevap - Allahu Ekber şeklinde söylenir. Tekbir’in anlamı, Allah (c.c.) en büyüktür.

Soru 5- Sübhaneke duasının anlamını araştırıp defterinize yazınız.

Sübhaneke duasının okunuşu
Sübhânekellâhümme ve bi hamdik ve tebârakesmük ve teâlâ ceddük (vecelle senâük)* ve lâ ilâhe ğayrük.

(vecelle senâük)* bölümü sadece cenaze namazlarında (ve teâlâ ceddük’ten sonra) eklenerek okunur.

Sünhaneke duasının anlamı
Allah’ım! Sen eksik sıfatlardan pak ve uzaksın. Seni daima böyle tenzih eder ve överim. Senin adın mübarektir. Varlığın her şeyden üstündür. Senden başka ilah yoktur.

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.

SORU & CEVAP Haberleri