Hangi bölümü / mesleği seçeceğim?

Üniversite adaylarının seçecekleri bölüm, geleceklerini, belki tüm hayatlarını değiştirecek. Uzmanlar “Tercihte pişmanlık duyulacak bir bölüm seçmeyin” uyarısı yapıyor.

Bu yazımızda sizlere Hangi meslek hangi bölüm konusunda bilgiler vereceğiz. İşte detaylar....

Bölüm veya meslek seçimi hayatın kalan kısmını şekillendireceği için son derece önemli. Çünkü yanlış tercihle sevilmeyen bir mesleğin seçilmesi; iş hayatında başarılı olamamaya, belki de ömür boyu bir mutsuzluğa ve pişmanlığa yol açar. Doğru meslek seçim, adayın kendi yeteneklerine uygun, ilgi, talep ve isteklerini karşılayacak bir meslek alanını tercih etmesi demektir.

GELECEK TIBBİ BİLİMLERDE
Gelecekte tıp ve tıbbi bilimlerin yıldızı parlamaya devam edecek. Nöroşirurji (beyin cerrahisi) geleceğin ilgi gören mesleklerinden biri olarak karşımıza çıkıyor. Bunun gerekçesi ise stres, depresyon, melankoli gibi rahatsızlıkların kaynağının beyin kaynaklı olması. Aynı zamanda kanserin nedenini araştıracak olan onkologlar, hastalıkların kaynağını araştıracak olan genetikçiler gelecekte aranan meslek gruplarından olacak.
 
ÖĞRETMENLİK TIPLA YARIŞIYOR
Öğretmenlik mesleğini yapmak kadar bu bölüme girmek de kolay değil. Sınavlarda 300 puan ve üzeri alan öğrenciler bu programları tercih edebiliyor. Bölüm puanları, tıp fakültesi puanlarıyla karşılaştırılınca arada çok da fark yok. ÖSYS kılavuzuna göre, Türkiye genelindeki tıp fakültelerinin puanları 350-370 arasında değişirken, öğretmenlik programları 300 ile 360 arasında değişiyor. Puanların yüksek olması, bölüme ilgiyi daha da artırırken, en çok öğretmen anne-babalar çocuklarının aynı mesleği yapmasını istiyor.

SİYASET BİLİMİ VE ULUSLARARASI İLİŞKİLER
Uluslararası sistemin tarihi, geçirdiği evreler, sistemin ekonomik, siyasi, hukuksal yapısı ve işleyişi, uluslararası sistemi oluşturan devletlerin ilişkileri konularında araştırma yapılır. Diplomatlık, mezuniyetin sonrasında kişinin elde edeceği kariyerdir. Ayrıca, Dışişleri Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı gibi devlet kurumları ile uluslararası kuruluşlar, kamu iktisadi kuruluşları, uluslararası bankalar, özel şirketler ve çeşitli kitle haberleşme kuruluşlarında çalışma imkânı da var.

KİMLER MÜHENDİS OLABİLİR?
Mühendislik; bilimsel ve matematiksel prensipleri, tecrübeleri, ortak fikirleri kullanarak insana faydalı ürünler ortaya koyma sanatı. Mühendisler; köprüler, tıbbi teçhizatlar, zehirli atıkları temizleme yolları ve toplu taşıma sistemleri tasarlar. Bir başka deyişle mühendislik, belirli bir ihtiyacı karşılamak için gerekli teknik ürün ve sistemi üretme süreci. Mühendislikte çeşitli seçenekler mevcut.
 
NEDEN HUKUK?
Hukuk fakültesinden mezun olursanız, pek çok mesleğe girebilirsiniz. Bir kere avukatlık, hâkimlik gibi olanlar sadece hukuk fakültesi mezunlarına açık mesleklerdir. Diğer yandan, hukuk fakültesi mezunları arzu ederlerse kaymakamlık, dışişleri meslek memurluğu gibi başka mesleklere de girebilir. Gerek devlet kurumlarında gerekse özel sektör kuruluşlarında hukuk danışmanı (müşaviri) olarak çalışabilir. Hukuk fakültesi mezunları arzu ederlerse, ayrı bir sınava girmeksizin baroya kayıt ve staj gibi diğer şartları yerine getirerek avukat olabilir. Hukuk mezunu bir kişinin işsiz kalması düşük bir ihtimal. Bu meslek sadece maddi değil, manevi tatmin de sağlar. Zevkli bir meslektir. Bu meslekle uğraşanlar, adalet ve adaletsizliklerle iç içe yaşar. İdealist insanların hukuk mesleğinde yapacağı çok şey var. Nasıl doktorlar hayat kurtarırsa, hukukçular da hayat kurtarır. Hukuk öğrencisi eğitimi boyunca siyasi ve sosyal meseleleri yakından tanır. Hukuk eğitimi; yoğun bir genel kültür, felsefe, sosyoloji, psikoloji, iktisat, tarih, siyaset bilimi eğitimiyle desteklenir. 

FİZİK TEDAVİ VE REHABİLİTASYON
Bu bölümden mezun kişiler, doğuştan ya da sonradan herhangi bir nedenle sakat olan ve hekim tarafından tanısı konup tedavi edilmesi gereken kimselere çeşitli tedavi yöntemleri uygulanmasıyla ilgilenir. Hastayı mümkün olduğu kadar bağımsız ve toplumda kendi işini görür duruma getirme konusunda eğitim ve araştırma yapar. Hastanelerin fizik tedavi, ortopedi, pediatri, nöroloji, kardiyoloji ve kadın doğum kliniklerinde fizyoterapist olarak görev alabilir. Ayrıca özel klinik açabilir, rehabilitasyon merkezi olan sağlık kuruluşlarında çalışabilir. Gelecekte sağlık alanında ve toplumsal alanda engellilere verilen önem arttıkça meslek daha da ön plana çıkacaktır. Son yıllarda üniversitelerde ‘Fiziksel Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü’ sayısı hızla arttı.


Hz. Mevlana

"Her şey, neye layıksa ona dönüşür."

Daha fazla bilgi ve haber için tıklayınız.

Hz. Mevlana Kimdir?

Mevlânâ Celâleddîn-î Rûmî, şâir düşünce adamı ve mutasavvıf. Tasavvufta Mevlevî yolunun öncüsüdür. Mevlana portresini ve Mevlana Türbesini ilk defa yaptıran Prenses Gürcü Hatun ile yakın dosttur. Vikipedi
Doğum: 30 Eylül 1207, Vakhsh, Tacikistan
Ölüm: 17 Aralık 1273, Konya
Defin tarihi ve yeri: Mevlânâ Müzesi, Konya
Ebeveynleri: Mu'mina Khātūn, Bahā ud-Dīn Walad
Çocukları: Sultan Veled, Melike Hatun, Emir Alim Çelebi, Alâeddin Çelebi

Daha fazla biyografi için tıklayınız.

 

 

 

 

 

 

 

 

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.

EĞİTİM Haberleri