Hamileliğin izlenmesinde kullanılan bir diğer yöntem koryonik villus biyopsisi (CVS) dir. Bu yöntemde genellikle özel bir iğne ile annenin karın duvarından girilerek plasentaya ulaşılır ve oradan doku parçası alınır. Alınan parça laboratuvarda incelenir ve bebeğin sağlığı ile ilgili çeşitli bilgiler elde edilir. CVS, en uygun olarak hamileliğin 11. – 13. haftaları arasında yapılır. Yapılma amacı genellikle amniyosentezle aynıdır. Amniyosenteze göre avantajı, hamileliğin daha erken safhalarında uygulanması ve hamilelik fazla ilerlemeden tanı konmasına olanak sağlamasıdır. Sakıncası ise düşük riskinin amniyosentezden biraz daha yüksek olmasıdır. Kordosentez adı verilen bir diğer yöntemde annenin karın duvarından girilerek göbek bağına ulaşılır ve oradan fetüse ait kan alınır. Alınan kan laboratuvarda incelenir. Kordosentezin uygulama zamanı genellikle hamileliğin 20. haftasından sonradır. Yapılma nedeni amniyosentezi gerektiren sebeplere benzer. Bu yöntemin avantajı, hamileliğin ileri haftalarında birkaç gün gibi kısa bir sürede tanı konmasına imkan vermesidir. Ancak diğer doğum öncesi tanı yöntemlerine göre bebek için daha ciddi riskler içerir.
Amniyosentez, rahim içerisine iğne sokularak bir miktar sıvı alma işlemidir. Bu sıvı ve sıvı içindeki fetal hücreler incelenerek bebeğin kromozom yapısı, genetik hastalık taramaları, enfeksiyon varlığı ve metabolik hastalıkları ile ilgili bilgiler edinilebilir.
Amniyosentez uygulamaları şu durumda yapılır:
- Anne adayı 35 yaş ve üzerindeyse
- Ultrason ile yapılan ölçümlerde anormallik görülürse
- Doğum öncesi tarama testlerinde anormal bir sonuç saptanmışsa
- Daha önceki gebeliklerde kromozom bozukluğuna rastlanmışsa
ULTRASON
Hamileliğin farklı aylarında ultrason ile farklı ölçümler yapılır. Bu ölçüler ile,
- embriyonun kaç haftalık olduğu,
- tahmini ağırlığının kaç gram olduğunu,
- kalp atış hızının normal olup olmadığı,
- gelişiminin normal sınırlar içinde olup olmadığı,
- ense kalınlığı ve kafatası çapının normal olup olmadığı,
- cinsiyetinin ne olduğu,
- amniyon sıvısının normal miktarda olup olmadığı gibi sorular yanıtlanabilir.
Ultrason ses dalgalarından faydalanarak görüntü almasını sağlayan bir yöntemdir.
Ultrasonun çalışma prensibi yüksek frakekanslı ses dalgalarının farklı doku ve organlardan farklı şekilde yansıması özelliğine dayanır. Tıbbın sadece kadın hastalıkları ve doğum dalında değil hemen hemen bütün braşlarında kullanılan bir görüntüleme yöntemidir.
Günümüzde ultrason hamilelik takibinde en yaygın olarak kullanılan yöntemlerden biridir. Hamilelikte hiçbir problem olmasa bile belirli aralıklarda ultrason kontrolü yapılmaktadır.
Çocuk bekleyen ailelerinin en merak ettikleri konulardan bir tanesi bebeğin sağlık durumudur. Son yıllarda hızla gelişen teknikler sayesinde anne ve babalar anne karnındaki bebeğin gelişim evrelerini detaylı olarak takip edebilmektedir. Ultrason ve amniyosentez hamileliğin izlenmesinden yaygın olarak kullanılan yöntemlerdir.