Efsane, masal, destan, fıkra gibi pek çok yazı çeşidi halk hikayesi konusu olmaktadır. Türk halkının geçmişten günümüze kadar uzanan türlerinden biri halk hikayeleridir. Çeşitli ansiklopedi ve kaynak üzerinde halk hikayeleri konusunda pek çok bilgi yer almaktadır. Kültürün en temel örnekleri de bu hikayeler arasında yer almaktadır. O dönemin sözcüklerini bu hikayeler içerisinde görmek mümkündür. Coğrafyanın sunduğu özellikler halk hikayeleri içerisinde hazırlanmaktadır. Fıkra ve kıssa gibi konular halk hikayesine örnektir.
Halk hikayelerinin bölümleri ve içerikleri nelerdir
Halk hikayelerinin bölümleri ve içerikleri kültüre göre ayarlanmaktadır. O zamanın coğrafi durumu ve tarihi konu haline gelmektedir. Dönemin tüm kültürel yapısını halk hikayeleri ve masallarda görmek mümkündür. Efsaneler genellikle kültürün sunduğu en temel özellikler ile hazırlanmaktadır. Halk hikayelerinin bölümleri giriş gelişme ve sonuç olarak belirlenmektedir.
İçeriklerin tamamı o dönemi yansıtacak şekilde hazırlanmaktadır. Hikaye kavramı üzerinde pek çok bilinen özellikte ansiklopedi gibi kaynaklar üzerinde yer almaktadır. Halk hikayesi özellikleri nazım, nesir karışımı olarak bilinmektedir. Ön plana çıkan konular bu konu özellikleri etrafında geçmektedir.
Masal anlatma imkanı sunan halk hikayeleri nazım ve nesir özellikleri ile beraber hazırlanmaktadır. 7, 8, 11, 14 ve 15’li hece ölçüsü bu halk hikayelerinde görülmektedir. Manzum parçalar da bu hece ölçüsüne uygun şekilde düzenlenmektedir. Halk hikayelerinde manzum kısımları genellikle 7 heceli olarak ayarlanmaktadır. Halk hikayeleri içerisinde geçen şiirler 11 heceli olarak ayarlanmıştır.
Halk hikayesinin kaynakları nelerdir
Halk hikayesi kaynakları kültüre göre şekillenmektedir. O dönemin kültürünü anlatmaya ve yansıtmaya yönelik halk hikayeleri yazılmaktadır. Masal ve metinler genellikle çok az manzumlar içermektedir. Bu hikayelerin kaynakları coğrafi yapı ile de belirlenmektedir. Konuyu anlatacak olan kişiler kaynakları inceleyerek anlatım tarzını da bu şekilde belirlemektedir.
Halk hikayelerinde kısa hikayeler de mevcuttur. Bu duruma göre kültürel kaynaklar da artmaktadır. Halk hikayelerinin bazı değişmeyen kısımları bulunmaktadır. Bu kısımlar ise manzum olarak adlandırılmaktadır.
Halk hikayesinin motif yapısı nedir
Halk hikayesinin motif yapısı çoğunlukla kültüre göre belirlenmektedir. Coğrafi yapı, tarihi, insanların durumu ve ekonomik ölçüler üzerinden halk hikayelerinin motif yapısı ortaya çıkmaktadır. Halk hikayelerinde hem uzun hem de kısa hikayeler bulunmaktadır. Uzun hikayelere örnek olarak efsaneler yer almaktadır. Pek çok anlatıcı halk hikayelerinin motiflerine uygun şekilde hikayeye yön vermektedir. Ana yapıya uygun şekilde halk hikayesinin motifleri en ince ayrıntısına kadar belirlenmekte ve anlatılmaktadır.
Halk hikayesinin şekil özellikleri nelerdir
Halk hikayesinin şekil özellikleri arasında manzum, nazım ve nesir bulunmaktadır. 7, 8, 11, 14 ve 15’li heceli olarak ayarlanan bu şekil özellikleri içerisinde yer alan şiirlerde de bu hece ölçüsünü barındırmaktadır. Kullanılan şiirlerin uzunlukları ve kafiye düzeni de tamamen hece ölçüsüne göre ayarlanmaktadır. Halk hikayelerinin en temel şekil özellikleri şiirli ve uzunlu kısalı olması ile adlandırılmaktadır. Oldukça fazla anlatıcı bu şekil özelliklerini göz önünde bulundurarak halk hikayesine yön vermektedir. Halk hikayeleri efsanelere göre şekillenmektedir.