Halifelik, İslam dininde şeriatın ve örfün uygulanmasında istişare ile seçilen bir kişinin Müslüman bir toplum olarak ümmete öncülük ya da liderlik etme pozisyonu olarak tanımlanmaktadır Biat etmek, şeriatı uygulamak, emanetin ehline verilmesi ve istişare etmek bu kurumun sorumluluklarıdır.
Halifelik gibi dini temelli ve yaptırımları din kurallarından oluşan bir kurumun laik devlet vasfıyla uyuşması mümkün değildir. Laiklik din işlerinin devlet işlerinden ayrı görülmesi, dini temellerin esas alınmaması, sosyal hayatın ihtiyaçlarının modern bir şekilde revize edilmesiyle oluşan bir kimliği temsil etmektedir. Bu nedenle halifelik ve laiklik birbirine zıt olan kurumsal yapılardır.
Halifelik, Hz. Muhammed’den sonra Müslümanlar’ın yönetimini üstlenen kurumdur. Laiklik ise, Din ve devlet işlerinin birbirinden ayrılması, devlet düzeninin ve hukuk kurallarının dine değil, akla ve bilime dayandırılması, fakat kimsenin inancına ve vicdan hürriyetine karışılmamasıdır. Halifelik’le laiklik birbirinin zıddıdır. Bu nedenle Halifelik Kurumunun “Laik Devlet” anlayışıyla uyuşması mümkün değildir.