Halı Dokuyucu (Otomatik Tezgâh), üzerinde halı ve kilim dokunan tezgâhı işleten kişidir.
Halı Dokuyucu (Otomatik Tezgâh);
• İstenen desene göre düzenlenmiş tezgâha, makara, bobin veya diğer iplik yumaklarını yerleştirir, tezgâhı çalıştırır ve dokuma işleminin hatasız olarak yürütülmesini sağlar,
• Kopuk iplikleri elle bağlar ve kusurlu parçaları ayırır veya işaretler, mekik ve iğneleri, atkı ipliği ile doldurur,
• Makine arızalarını tezgâh düzenleyiciye bildirir,
• Tezgâhı kurabilir ve örnek işi yapılıyorsa, kartlarının yerlerine takılmış olmasını sağlar,
• İşi bittikten sonra tezgâhta ve tezgâhın etrafında gereken temizliği yapar, basit onarım ve bakım işlerini yapar.
Bu mesleği yapacak kişilerin göz ve ellerini eşgüdümle kullanabilen, el becerisi olan, renkleri ayırt edebilen, yönergelere uygun çalışabilen, dikkatli, titiz kişiler olması gerekir. Halı Dokuyucular (Otomatik Tezgâh) halı üreten fabrika ve atölyelerde çalışırlar. Çalışma ortamı gürültülü olup, ortamda lif tozları vardır. Görev tam gün sürdürülür. Gereğinde vardiyalı çalışma söz konusu olabilir. Halı Dokuyucuları çalışırlarken makine ve malzeme ile ilgilidirler. Zaman zaman işverenle, meslektaşlarıyla ve diğer iş arkadaşlarıyla iletişimde bulunur.
Mesleğin eğitimi, yeterli başvuru olması durumunda tüm mesleki eğitim merkezlerinde el sanatları teknolojisi alanı El Dokumacılığı dalında kalfalık ve ustalık eğitimleri şeklinde verilmektedir.
Halı Dokuyucuların (Otomatik Tezgâh) kamu kurumlarında iş bulma olanağı yoktur. Kendi iş yerlerini açabilirler. Özellikle Doğu Anadolu, Güney Doğu Anadolu ve İç Anadolu Bölgelerinde bulunan atölyelerde iş bulma olanağı daha fazladır. Ayrıca turistik bölgelerde de çalışabilirler.
Benzer Meslekler;
- Kumaş Dokuyucu (Otomatik Tezgâh)
- Kilim ve Çul Dokuyucu