Hak nedir

Hak, bireyin, diğer insanların kendi hayatlarını yaşama şekline müdahale etmeden, kendi yaşamına yön verme özgürlüğüdür.

Hak nedir?

Başkalarının yaşama şekline müdahale etmeden kendi yaşamına yön ver me özgürlüğüdür .Hak sayesinde her şeyi yapmakta,söylemekte,almakta,düşünmekte,ifade etmekte özgür olmuş oluruz.

 Örneğin;kantinden tost almak için sıra bekliyorsunuz.Sizden sonra gelen biri,sizin önünüze geçmeye çalışıyor.Bu durumda hakkınız çiğnenmiş olur.Sıraya girmiş olmak size sıranız geldiğinde tost alma hakkını verir.

Temel haklarımız nelerdir?

Yaşama hakkı: İnsanın en temel hakkıdır.Hiç kimsenin yaşamına dokunulmaz.Herkes diğerinin yaşam hakkına saygı göstermek zorundadır.

Kişi dokunulmazlığı hakkı: Kimseye işkence yapılamaz,kimsenin yaşamına son verilemez,kimseye saldırı yapılamaz.

Din ve vicdan özgürlüğü:Dinini ve inancını istediği açıklama ve uygulama  özgürlüğüdür.

Düşünce ve ifade özgürlüğü: Herkesin görüşlerini açıklama özgürlüğünü ifade eder.

Sağlık hakkı: İnsanların sağlıklı yaşayabilmesi için önlemlerin alınması,sağlık koşullarının yerine getirilmesidir.

Eğitim hakkı: Yeterli sayıda okulların olması,öğretmenlerin yetiştirilmesi,maddi imkanı olmayan öğrencilere destek olunması,özel eğitime ihtiyacı olanlara yönelik okulların açılmasıdır.İlköğretim kız erkek bütün vatandaşlar için zorunludur ve devlet okullarında parasızdır.

Dilekçe hakkı:Hakkınızın alındığı durumlarda ilgili birime dilekçeyle başvurup hakkınızı aramaktır.

Seçme ve seçilme hakkı: Seçme;yönetimdeki yöneticileri oy kullanarak belirlemesi.Seçilme;Toplumu yönetmeyi isteyen kişilerin,halk tarafından beğenilerek belli bir süre görevlendirilmesidir.Demokratik yönetimlerin temel ilkesidir.

Konut dokunulmazlığı hakkı:Konut bireyin içinde oturduğu,özgürce davrandığı,ailesiyle birlikte olduğu yerdir.İnsanlar evlerinde yaşama hakkına sahiptir bu nedenle hiç kimsenin konutuna dokunulmaz.

Özel yaşamın gizliliği hakkı: Bizim için özel olan anlar,bilgiler,olaylar güvence altına alınmıştır.Bilgimiz ve iznimiz olmadan telefonlarımız dinlenemez,mektupları açılmaz okunmaz.

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.

Sosyal Bilgiler Haberleri