Bir Müslüman, hayatını Peygamberimizin (s.a.v.) öğretileri ile şekillendirdiği ölçüde iyi bir Müslüman olur. Bu nedenle kadın, erkek her Müslümanın Peygamber Efendimizi yakından tanıması, doğru anlaması; Allah’ın (c.c.) istediği gibi bir kul olması ve Allah’ı (c.c.) hoşnut edecek bir hayat sürdürebilmesi bakımından olmazsa olmaz bir öneme sahiptir.
Hadis ilmi, tam da bu noktada yani Müslüman kimlik ve kişiliğinin oluşmasında ve korunmasında yapıcı bir görev üstlenir. Çünkü hadis ilmi, Peygamber Efendimizi tanımak ve anlamak ile ilgilenen bir ilim dalıdır. Peygamber Efendimizin sözleri, tutum ve davranışları, güzel ahlakı hadis ilminin başlıca konusudur.
Hadis kavramının anlamı; kelime demektir. Hz. Muhammed'in (s.a.v) sözlerine, davranışlarına ve tutumlarına hadis adı verilir. Hadisler sünnetin bir kısmını meydana getirir. Hadisler, peygamber efendimizin sünnetlerinden oluşmaktadır.
Hadis ilmi, Hz. Muhammed'i (s.a.v) tanımak ve anlamak ile ilgili olan bir ilim dalıdır. Hadis ilmi, Hz. Muhammed'in sözlerini, tutumlarını ve davranışlarını, güzel ahlakını inceler ve konu alır.
Peygamber Efendimizin sözleri, tutum ve davranışları, güzel ahlakı hadis ilminin başlıca konusudur.
Hadis ilminin konu aldıkları durumlar şu şekildedir;
- Hz. Muhammed'in sözleri,
- Hz. Muhammed'in sergilemiş olduğu tavır, davranış ve tutumlar,
- Hz. Muhammed'in ahlakı.
- Peygamberimizi daha yakından tanımaya başlarız.
- İnanç esasları ile ilgili bize neler anlattığını biliriz.
- Ahiret hayatını ondan öğreniriz.
- Onun nasıl ibadet ettiğini, nasıl dua ettiğini kavrarız.
- Peygamberimizin neleri sevip nelere kızdığını öğrenmiş oluruz.