Hac kimlere farzdır

Hac kimlere farzdır
Hac kimlere farzdır, Hac ne zaman yapılır, Haccın farz olmasının şartları nelerdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Hac; sözlükte bir şeye yönelmek, bir yeri ziyaret etmek, bir şeyi amaçlamak gibi anlamlara gelir. Dinî bir terim olarak ise imkânı olan Müslümanların yılın belli günlerinde ibadet niyetiyle ihrama girerek vakfe yapıp Kabe'yi tavaf etmeleridir.

Hac ibadeti Müslümanlara hicretin dokuzuncu yılında farz kılınmıştır. Akıllı, ergenlik çağına gelmiş, sağlıklı ve maddi imkânı olan her Müslümanın ömründe en az bir kez hacca gitmesi gerekir. Bu konuyla ilgili Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyrulmuştur: “…Yoluna gücü yetenlerin Kâbe'yi haccetmesi, Allah’ın insanlar üzerindeki bir hakkıdır…”(Âl-i İmrân suresi, 97. ayet.) Hz. Peygamber de; “Ey inananlar, Allah size haccı farz kılmıştır. O halde haccediniz.”(Müslim, Hac, 412.) buyurarak haccın farz olduğunu belirtmiştir.

Hac kimlere farzdır

  • Akıl sağlığı yerinde olan
  • Ergenlik çağına gelen
  • Seyahat özgürlüğüne sahip olan
  • Hacca gitmesine engel bir hastalığı bulunmayan
  • Yol güvenliği bulunan
  • Hac için gerekli maddi güce sahip olan

Her Müslümanın ömründe bir defa hacca gitmesi farzdır.

Haccın Farz Olmasının Şartları Nelerdir

1. Müslüman olmakMüslüman olmayan birinin her şeyden önce iman etmesi gerekir. Çünkü iman etmedikçe ibadetleri makbul olmaz.

2. Akıl sahibi olmak, bir kimsenin dini görevlerle sorumlu olabilmesi için akıl sahibi olması gerekir. Aklı yani ceza-i ehliyeti olmayan kimsenin dini görevlerine karşı sorumluluğu da bulunmamaktadır.

3. Buluğa erişmek, buluğa erişmeyen kimse için dini görevleri açısından sorumluluk bulunmamaktadır. Buluğa erişmemiş kimse (çocuk) hac yaparsa, buluğa eriştikten sonra da hac yapmakla yükümlü olur.

4. Özgür olmak, özgür olmayan (esir, mahpus vb.) kimse için, özgürlüğünü kazanana dek hac farz değildir.

5. Ekonomik yönden imkan sahibi olmak, zorunlu ihtiyaçları haricinde hacca gidip dönünceye dek kendisinin ve bakmakla yükümlü olduğu ailesinin geçinebileceği maddi güce sahip olmak.

6. Sağlıklı olmak, Hac farizasının bir kimseye farz olabilmesi için o kimsenin bedenen bu ibadeti yapmaya gücü yetmesi gerekir. Hac ibadetini bedenen yapamayacak kadar hasta olan kimse için hac, farz değildir. Ancak hac ibadetinin geciktirilmemesi ve özellikle yaşlılık dönemlerine bırakılmaması gerekir.

7. Yol güvenliğinin bulunması, Haccın bir mümine farz olabilmesi için yol güvenliğinin olması gerekmektedir.

8. Haccın farz olduğunu bilmek, Müslüman olmayan bir toplumda yaşayan ve haccın farz olduğunu bilmeyen Müslüman, bu farzı öğrenene kadar kendisine hac farz olmaz.

9. Haccın vaktine yetişmek, bir Müslüman’a hac farz olabilmesi için haccın eda edileceği vakte yetişmiş olması gerekir.

10. Kadınlarda can, mal ve namus güvenliğinin sağlanmış olması, Hanefi ve Hanbeli mezheplerine göre bir kadının haccedebilmesi için kendisine refakat edecek eşi veya bir mahreminin olması gerekmektedir.

11. Eşi vefat etmiş veya eşinden boşanmış kadınların iddet süresi
Eşi vefat etmiş veya eşinden boşanmış kadınların iddet sürelerini doldurmuş olmaları gerekmektedir.

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.

SORU & CEVAP Haberleri