Dinimizde bedenen yapılabilen ibadetler olduğu gibi mal ile yapılan ibadetler de vardır. Bunlardan ikisi hac ve umredir. Bu iki ibadet arasında gerek yapılış zamanları gerekse dini yükümlülükler bakımından farklar bulunur.
Hac ile umre arasındaki farklar (kısa)
a. Hac farz, umre sünnettir.
b. Haccın belli bir zaman diliminde (zilhicce ayında) yapılması gerekir, umrenin ise belli bir zamanı yoktur. Umre her zaman yapılabilir.
c. Umrede, haccın aksine vakfe, şeytan taşlama ve kurban kesmek yoktur.
Umre ve Hac arasındaki farklar şunlardır,
- Umre ile hac arasındaki en önemli farklardan biri; haccın farz, umrenin ise sünnet oluşudur.
- İslamın 5 şartından biri hac iken; umrede böyle bir durum yoktur. Maddi gücü yerinde olanlar umre ibadetlerini yerine getirebilirler.
- Hac ibadeti, senede 1 kez, Kurban Bayramı ve arefe gününde yapılır. Umre ise hac yapılan zamanlar haricinde yılın herhangi bir anında yapılabilir.
- Hac ibadetinde Tavaf vakfesi ve Say vakfesi dışında Müzdelife ve Arafat vakfesi de vardır. Fakat umrede yalnızca sa’y ve Kabe’nin tavaf edilmesi vardır.
- Hac ibadeti yaparken şeytan taşlanır ve kurban kesilir. Umrede ise böyle bir zorunluluk yoktur, fakat dileyenler Mina’da şeytan taşlayabilirler ya da kurban kesebilirler.
- Hac’da Cem-i Takdim, Cem-i Tehir, Veda Tavafı ve Kudüm Tavafı varken, umrede bunlar bulunmaz.
Sürekli karıştırılan ve birbirine benzeyen hac ve umre kavramları aslında oldukça farklı yükümlülükleri olan iki ibadet şeklidir. Hac ibadetinde maddi olarak yeterli gücü bulunan Müslümanların yaşamları boyunca 1 kez hacca gitmeleri farz iken umrede bu şekilde bir zorunluluk bulunmaz. Hem hadisler hem de ayetlerle desteklenen ibadetler, her Müslümanın kulluk görevlerindendir.