İt üzümü olarak da bilinen güzel avrat otunun anavatanı Avrupa, Kuzey Afrika ve Batı Asya’dır. Birçok faydası bulunmasına rağmen çok fazla kullanılmayan bu bitkinin kullanılmadan önce tıbbi işlemden geçmesi gerekir. Aksi takdirde zehirleyici etkisi bulunmaktadır.
Tropan alkaloidleri içeren bitki, sayıklama ve halüsinasyon başta olmak üzere, ses kaybı, ağız kuruması, baş ağrıları, titreme ve nefes darlığı gibi tehlikeli rahatsızlıklara sebep olabilir. Bu zehirli bitkinin meyvelerinin tatlı olması çocukların ilgisini çekmesine sebep olurken bir yaprağı dahi zehirlemek için yeterlidir.
Güzel avrat otu zehirli olmasının yanında işlem gördükten sonra oldukça güçlü bir ağrı kesicidir. Ayrıca astım, bronşit, zatürre gibi hastalıklarda meydana gelen nefes darlığını yok edici etkisi de bulunmaktadır.
Güzel avrat otu, ismini ülkemizdeki insanlardan almıştır. Görünüşü itibariyle yaban mersinine benzeyen bu bitki sağlık açısından oldukça faydalıdır. Güzel avrat otu insanlar tarafından çeşitli hastalıklarda kullanılmaktadır.
Güzel avrat otu nerelerde yetişir?
Güzel avrat otu sıcak ve ılıman bölgelerde yetişir. Özellikle mayıs ve ağustos aylarında çiçek açar. Daha sonra açmış olduğu çiçekler, meyvelere dönüşür. Genellikle korularda ve ormanlık alanlarda yetişir.
Güzel avrat otu nasıl bir bitkidir?
Güzel avrat otu, boyu 180 cm hatta 600- 200 cm arasında bile olabilir. bu bitki dikenli ve geniş yapraklı bir bitkidir. Çiçekleri mor renklidir ve zaman içerisinde çiçekler mor meyvelere dönüşür. Yaprakları ise sivri ve yumuşaktır.
Güzel avrat otu Türkiye'de hangi bölgelerde yetişir?
Güzel avrat otu, Türkiye'nin Karadeniz Bölgesi ile Güney'de Toroslar bölgesinde yetişir. Güzel avrat otu bitkisi tıpta ilaçlarda kullanılmaktadır. Özellikle yapraklarından kimyasal Ağrı kesici ilaçlar yapılıyor. Güzel avrat otunun faydalarına geçmeden önce şunu belirtmemizde fayda var. Güzel avrat otu, amatör kullanımlar için oldukça sakıncalıdır. Bu bitki tıpta ilaçlar için kullanıldığından fazlası alındığı takdirde ölüme bile sebebiyet verebilir. Güzel avrat otu kontrollü şekilde alındığında sağlık açısından inanılmaz faydalar sağlayabilir.
Güzel avrat otunun faydaları şu şekildedir…
Diş eti iltihabını anında keser; Güzel avrat otu iltihaplanmaları önleyici etkisiyle de bilinmektedir. Bu bitki orta kulak iltihaplanmasına, diş eti iltihaplanmasına ve bademcik iltihaplanmasına oldukça iyi gelir.
Mide ülser gastritte tedavi edici; Mide sorunları arasında özellikle gastrit, ülser gibi problemlerde bu mükemmel bitki çok büyük faydalar göstererek bu hastalıkları ortaya çıkardığı etkilerden yararlanabilirsiniz.
Bağırsakları temizler; Bağırsakları temizleyerek oradaki kolikleri yok etmeye yardımcı olduğu bilinmektedir.
Parkinson hastalığında etkili; Güzel avrat otu Parkinson hastalığında ortaya çıkan olumsuz etkileri de azaltıyormuş.
Astım nöbetlerine iyi gelir; Özellikle nefes darlığı problemi olanlarda ve astım krizi yaşayanlara iyi geldiği bilinmektedir.
Güzel avrat otu nasıl kullanılmalıdır?
Güzel avrat otunun meyvesi kesinlikle kullanılmaz. Çünkü meyvesinde zehir bulunduğu söylenmektedir. Bu nedenle güzel avrat otunun yapraklarından yararlanılmaktadır. Güzel avrat otunun evde kullanılması son derece tehlikeli olabilir. Evde kontrolsüz kullanıldığı takdirde ortaya şu gibi belirtiler çıkabilir;
Yan etkileri:
Bu ot insanlarda zehirli etkiler göstermeye başladığında ilk olarak kişilerde baş ağrısı uyku hali meydana gelir. İlerleyen zamanlarda ise yavaş yavaş susuzluk hissi ile birlikte sayıklama gibi durumlar ortaya çıkar. Eğer sizlerde de bu gibi belirtiler meydana gelir ise acilen uzman bir doktora görünerek meydana gelebilecek olan sorunları engelleyebilirsiniz.
Kusma, baş ağrısı, Aşırı halsizlik halisülasyonlar görme gibi belirtiler kendini gösterebilir.
Kullanım Şekli ve Zararları
Kullanılan kısımları kökleri ve yapraklarıdır. Fakat çok zehirli bir bitki olduğu için ancak uzmanlar tarafından hazırlanan ilaçlar içerisinde kullanılır. Evde kullanılması tehlikelidir. Başlıca zehirlenme belirtileri baş ağrısı, aşırı sinirlilik, boğazda kuruluk ve susuzluk hissi, sayıklama ve hayal görmedir. Zehirlenme halinde derhal bir sağlık kuruluşuna gidilmelidir.
İçerdiği alkaloidler sebebiyle zehirlenmelere yol açabilmektedir. Bu zehirlenmelerin temel belirtileri hem halüsinasyon ve delüzyon hem de yüksek ateş, taşikardi ve antikolinerjik etkilerdir. Yüksek dozda ise koma hali görülmektedir.