Genelde yemek kültürü yüksek, yeme içme adabına hakim, sadece yemeyi değil bir nebze mutfak işlerini de bilen kişilere yakıştırılır. Gurmeliğin gelir seviyesi ile ilgisi yoktur. İyi yemek çok ucuza yenilebildiği gibi tatlara hakim olabilmek için sadece eğitim, kültür ve ilgi gereklidir.
Gurme kavramı tarihsel süreçte; 1500’lerde Fransız Mutfağında çok ağır yemekler yapılmasına bağlı olarak artan zehirlenme vakalarının artmasıyla, Fransızların yeme kültüründe köklü değişiklikler yapması için Kral 16. Louis’in bizzat mutfağa girmesiyle şekillenen bir kavramdır.
Gurme TDK anlamı nedir?
Tatbilir1. Yiyecek ve içecek konusunda uzmanlık ölçüsünde bilgisi bulunan, tadına bakan ve lezzetini değerlendiren (kimse).2. Malzemesinden pişiriliş veya yapılış yöntemine kadar özenle hazırlanmış yiyecek veya içecekten anlayan (kimse).
Gurme olmak için küçük yaşlardan beri yemek kültürünün içinde olmak gerektiği gibi, bu işin kalbi olan üretim aşamasında da bizzat yer almak gerekir. Bir ürünün üretildiği tarladaki farklı şartları gördükten sonra bu ürünün mutfakta hangi malzemelerle birlikte piştiğini öğrenmek, sonuç olarak masada önünüze sunulan yemeğin lezzeti hakkında çok daha fazla bilgi sahibi olmanız anlamına gelmektedir.
Gurme yalnızca neyin nasıl pişeceğini, nasıl içileceği söylemez. İyi gurmeler yiyeceğin , içeceğin nasıl, hangi ortamlarda servis edileceğini de bilir. İyi bir gurme menüleri en iyi şekilde servis edilebilmesi için gerekli ortamdan, masa düzeni, yemeğin servis edileceği ısıdan ve hatta mekanın ısısından da sorumludur.
Ülkemizde gastronomi, Gurme mutfağında ve mutfak sanatları hakkında verilen gurme eğitimi günden güne artmaktadır. Gastronomi mutfak sanatlarının asıl amacı uluslar arası alanda rekabeti arttırabilecek gurmeler yetiştirmek ve bunun yanı sıra Türk mutfağına ait zengin gurme menüsünü dünyaya tanıtmaktır. Gurme cafeler, gurme restoranlarının her geçen gün artması gurme menülerinin de zenginleşmesine ve uzman gurmelerin yetişmesine de yol açmaktadır.
Sözlükte "gurme" ne demek?
1. Yemekten ve içkiden anlayan, bunların tadına varabilen kişi.