Osmanlı Devleti döneminde Lale Devri yaşanırken 18. yüzyıl içerisinde yenilik hareketleri kapsamında bir de tulumbacılar teşkilatı kurulmuştur. bu teşkilat doğal afet ya da kazalar sonucu meydana gelen yangınları söndürme amacıyla faaliyet gösteren bir teşkilat olmuştur. O dönemde kandille aydınlanma sağlandığından yangınların sıklıkla meydana geldiği bilinmektedir.
Günümüzde itfaiye teşkilatı da tarihteki tulumbacılar gibi çalışmakta ve doğal afetler ya da kazalar sonucunda meydana gelen yangınları derhal söndürerek tedbirler almaktadır. Şehir hatlarında teşkilatlanan ve acil müdahale ekipleri ile donanımlı olan itfaiye, erlerinin eğitimden geçirilmesi yoluyla oluşturulmaktadır. Böylece şehir güvenliği ve insan güvenliği sağlanır.
Günümüzdeki itfaiyeciler devlet görevlileri olarak daha teşkilatlaşmış ve iyi şekilde organize olmuşlardır. Ayrıca ileri teknolojiyi kullanmakta ve elemanlarını iyi yetiştirmektedir. Oysa tulumbacılar ne yazık ki gerekli önlemleri almadan yangını söndürmeye çalışmışlardır.
Farklar
- Üniformaları ve kullandıkları teçhizatlar farklıydı.
- Eskiden eğitim verilmiyordu.
- Tulumbacılar yangına giderken yangın var diye bağırırlardı. Günümüzde siren çalınıyor
- Her mahallenin tulumba teşkilatı vardır. Günümüzde merkezi itfaiye vardır.
- Tulumbacılar başka işlerle de uğraşırdı. İtfaiye sadece kendi işini yapar.
- Tulumbacılar sadece yangınları söndürür, itfaiye yangın, afet ve çeşitli kurtarma faaliyetleri yapar.