Günümüzde varlığını sürdüren Yahudi mezhepleri

Günümüzde varlığını sürdüren belli başlı Yahudi mezhepleri hangileridir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Günümüzde varlığını sürdüren belli başlı Yahudi mezhepleri şunlardır:

Muhafazakâr Yahudiler: Alman Yahudileri arasında ortaya çıkan, Amerika Birleşik Devletleri’nde taraftar bulup yaygınlaşan bu mezhebin mensupları, geleneklerine son derece bağlı olup laikleşmeye karşıdırlar.

Ortodoks Yahudiler: Bunlar, Süleyman Mabedi’nin yıkılışından günümüze kadar gelen resmî Yahudi inanç ve geleneklerini temsil eden Yahudilerdir. Günümüzde en fazla mensubu bulunan Yahudi mezhebidir. İsrail’de de bu Ortodoks Yahudilerin egemenliği söz konusudur. Hz. Musa’nın (a.s.) şeriatına sıkı sıkıya bağlı olan Ortodoks Yahudiler, cumartesi günü hiçbir iş yapmazlar.

Reformist Yahudiler: Bu mezhep, Musevilikle çağdaş modern anlayışı uzlaştırmayı amaçlamıştır. Yahudilerin, geleneklerini muhafaza ederek çağdaş yaşama uyum sağlamalarını hedeflemiştir. Yahudiler arasında din ve dünya işlerinin ayrılması gerektiği de ilk kez bu mezhep tarafından savunulmuştur. Reformist Yahudilik; cumartesi çalışma yasağının kaldırılması, sinagog ayinlerinin azaltılması, ritüellerin bir kısmının şeklinin değiştirilmesi, sözlü Talmut geleneğinin inkâr edilmesi, kadınlarla erkeklerin bir arada oturması gibi konulardaki görüşleriyle ön plana çıkmıştır.

Samiriler: MÖ 722 yılında ortaya çıkmıştır. Bu mezhebin mensupları Yahudi ismini kullanmazlar. Hz. Musa’nın (a.s.) getirdiği dinin gerçek uygulayıcısının kendileri olduğunu ileri sürerler. Yahudilerin elinde bulunandan farklı bir Tevrat nüshasını okurlar. Ritüelleriyle de diğer Yahudilerden ayrılırlar. Yahudiler, bunları ırkları farklı diye gerçek Yahudi saymazlar.

Yeniden Yapılanmacı Yahudiler: Bu mezhebin mensupları, seçilmiş millet inancını kabul etmezler. Yeniden dirilişi ve ahiret hayatını da reddederler. Tevrat’ın Tanrı’nın vahiylerini içermediğini, Yahudiler tarafından tarih boyunca oluşturulan bir metin olduğunu savunurlar. Mesih inancını kabul etmeyen bu mezhebe göre kadınlar, erkeklerle birlikte ibadet edebilir. Kadınların da haham olması mümkündür.
(Osman Cilacı, Günümüz Dünya Dinleri, s. 73-74; Baki Adam, “Yahudilik”, Yaşayan Dünya Dinleri, s. 244-250.)

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.

SORU & CEVAP Haberleri