Günümüzde deniz suyunun tuzsuzlaştırılması için başlıca aşağıdaki yöntemler kullanılmaktadır:
1. Damıtma: Damıtma yöntemi basitçe tuzlu suyun buharlaştırılması ve sonrasında yoğunlaştırılması yöntemiyle tuzundan ayrıştırılması olarak açıklanabilir. Damıtma yöntemleri çok kademeli, çok işlemli, buhar sıkıştırmalı, güneşsel (solar) damıtma olarak alt kategorilere ayrılır. Bu işlemler için ısı veya mekanik enerjiye ihtiyaç duyulmaktadır. Damıtma yöntemi büyük miktarlarda arıtımı mümkün kıldığı için avantajlıdır.
2. Membran ile ayrıştırma: Membran yönteminde fiziksel olarak duyun birleşenlerinden ayrılması için membranlar kullanılır. Membran yöntemleri ise terz-ozmos yöntemi ve elektrodiyaliz olarak ikiye ayrılır. Bu işlemlerin gerçekleştirilmesi için ya mekanik ya da elektrik enerjisine ihtiyaç duyulmaktadır. Ters ozmos yöntemi büyük miktarlarda sıvı arıtımına imkan verir. Günümüzde membran işlemler hem ekonomik ve az enerji sarfiyatına neden olmaları, fazla miktarda sıvı arıtımını mümkün kılmaları ve güvenilir bir ayrıştırma sağladıkları için daha çok tercih edilirler.
3. Kimyasal işlemler: Kimyasal işlemler iyon değişim prensibine dayanır. Damıtma veya membran işlemleri ile birleştirilerek de kullanılmaktadır. Kimyasalların kullanıldığı bu işlem diğer işlemlerle karşılaştırıldığında maliyetli olmaktadır ancak diğer yöntemlerle birlikte kullanıldığında etkin bir sonuca ulaşılmasına imkan verir. Kimyasal işlemler ile yüksüz saf su eldesi de mümkün olabilmektedir.
Günümüzde tuzlu sudan tatlı su elde etmede kullanılan yöntem ve teknikler
Günümüzde tuzlu sudan tatlı su elde etmede kullanılan yöntem ve teknikler nelerdir, kullanılan bu yöntem ve tekniklerin avantaj ve dezavantajları nedir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.