Cisimlerin sıcaklık artışı sonucuna bağlı olarak hacim veya uzunluklarında değişim oluşması genleşme nedir sorusunun yanıtıdır. Genleşme için cismin içerisinde yer alan enerjinin kinetik enerjiye dönüşümüne ihtiyaç duyulur. Her cisim, oluşum hallerinde belirli bir tanecik yapısı barındırır. Bu tanecikler cisimlerin içerisinde çalkalanma şeklinde bir eylem halindedir. Eğer çalkalanma ısı sonucu daha fazla oluşursa cisimler belirli bir alana yayılmak isterler, bu durum da genleşmeyi meydana getirir.
Genleşme için verilebilecek pek çok örnek vardır. Bir borunun ısıtılması sonucu genleşmesi kolaylıkla deneyimlenebilir bir örnektir. Benzer şekilde ısınan tellerin şekil ve görünümlerindeki genleşme de bu duruma örnek gösterilebilir.
İçi sıcak hava dolu bir balonun ateş yakılmasından sonra şişmesi ve yükselmesi, yaz aylarında tren raylarının ısı nedeniyle uzaması, bir termometrenin içerisinde yer alan soğuk havanın büzülmesi ve aşağıya inmesi gibi örnekler genleşme için verilebilmektedir. Kavanoz kapaklarının sıcak bir su içerisinde genleşme nedeniyle kolay açılması, deodorant şişelerinin belirli bir sıcaklık nedeniyle patlaması da bu duruma örnek gösterilebilir.
- Topun sıcak havada şişmesi
- Yazın elektrik tellerinin uzaması
- Kavanoz kapağının sıcak su içerisinde genleşerek açılması
- Yazın tren raylarının genleşerek uzaması (Rayların arasındaki boşlukların azalması)
- Termometre içindeki sıvının sıcak havada genleşerek yükselmesi
- Yazın otomobil lastiklerinin şişkin olması
- Sıcak havada balonun fazla şişerek patlaması
- Deodorant şişelerinin sıcakta patlaması
- Şimşek çakarken havanın genleşerek gök gürültüsünü oluşturması
- Sıcak hava balonunun içindeki ateş yandığında, balonun şişerek yükselmesi
- Sıcak havada gözlük camının düşmesi
- Motosiklet motorunun aşırı sıcakta şişmesi