Günlük hayatta kullanılan asit-baz tepkimeler

Günlük hayatta kullanılan asit-baz tepkimeler hakkında sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Asit-baz tepkimesi, bir asit ile bir baz arasında meydana gelen kimyasal tepkimedir. Tepkime mekanizmalarının açıklanması ve bu mekanizmalar kullanılarak ilgili problemlerin çözülmesi amacıyla bu tür tepkimelere dair teoriler geliştirilmiştir; bunların önde gelenleri arasında Brønsted – Lowry asit-baz kuramı bulunur. Bu konudaki ilk teori 1776 yılında Fransız kimyager Antoine Lavoisier tarafından geliştirildi.

Zaç yağı: Sülfirik asit olarak da bilinen maddenin formülü H2SO4’tür. Deterjan sanayi, boya sanayi, gübre yapımı ve metalürji gibi alanlarda kullanılan bu madde asidik yapıya sahiptir.
Kezzap: Nitrik asit olarak bilinir ve formülü HNO3 olarak gösterilir. Çok kuvvetli bir asittir ve vücut ile temasında ciddi zararlar verebilir. En önemli kullanım alanı patlayıcı yapımıdır. Bunun haricinde gübre yapımı ve temizlik sanayisinde kullanılır.

Tuz ruhu: Hidrolik asit olarak bilinen bu madde HCl formülü ile gösterilir. Çok kuvvetli asittir ve Ph değeri 0’a çok yakındır. Temizlik sanayi ve PVC yapımında kullanılmaktadır.
Sirke ruhu: Asetik asit olarak bilinen bu madde CH3COOH olarak gösterilir. Sirke yapımı başta olmak üzere aspirin ve ilaç yapımında kullanılır.

Kireç: Günlük hayatımızda birçok alanda kullanılan kireç bazik bir yapıya sahiptir. Daha çok inşaat alanında kullanılan bu madde kalsiyum oksit (CaO) olarak bilinir. CaO sönmemiş kireç olarak adlandırılır ve su ile karıştırılarak sönmüş kireç oluşturulur.
Sodyum hidroksit: Oldukça bazik yapıya sahip olan NaOH deterjan ve sabun üretimi başta olmak üzere kâğıt sanayi, kimya sanayi, ilaç ve gıda sanayisinde kullanılmaktadır.

Potasyum hidroksit: Bazik bir yapıya sahip olan ve KOH olarak gösterilen bu madde arap sabunu yapımında kullanılır. Bunun haricinde asitli toprakların PH derecesini dengelemek amacıyla kullanılmaktadır.

Yukarıda özellikleri verilen asit ve baz maddeler bir araya gelerek nötrleşme tepkimesine girerler. Bu tepkimeler sonucunda 7 Ph değerine sahip ve nötr tuzlar oluşur. Örnek olarak NaCl sofra tuzu olarak kullandığımız maddedir.

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.

SORU & CEVAP Haberleri