Dünyamızın enerji kaynağı olan Güneş, orta büyüklükte sönmemiş bir yıldızdır. Güneş, Dünya’dan çok daha büyüktür ve Dünya gibi katmanlardan oluşmuştur. Güneşin enerjisi içinde bulunan hidrojen gazının helyuma dönüşmesi sırasında oluşur. Güneş ile Dünya arasındaki uzaklık yaklaşık 150 milyon km’dir.
Bu uzaklık nedeniyle Güneş’ten yayılan ısı ve ışığın çok az bir kısmı Dünyamıza ulaşır. İtalyan bilgin Galileo Galilei (Galile Galilei, 1564-1642 ) teleskopla yaptığı gözlemlerde kâğıt üzerine düşürdüğü Güneş lekelerinin çizimlerini yapmıştır. Belirli zaman aralıkları ile gözlem yaptığında Güneş lekelerinin kaydığının farkına varmış ve Güneş’in kendi ekseni etrafında döndüğünün farkına varmıştır. Güneş kendi ekseni etrafında saatin dönüş yönüne ters yönde (batıdan doğuya doğru) dönmektedir.
Güneş gazlardan oluşmuş bir yıldızdır. Özellikle Güneş’in çok önemli bir kısmı hidrojen atomlarından oluşmuştur.
- % 71 hidrojen
- % 26,5 helyum
- % 2,5 diğerleri
Güneşin katmanları: Güneş’in de Dünya’nın olduğu gibi bazı katmanları bulunmaktadır. Bu doğrultuda katmanlar iki farklı şekilde ele alınır. Bunlardan biri iç katmanlar diğeri ise Güneş atmosferi şeklinde öne çıkmaktadır. Her bir katman farklı kimyasal maddelerden oluşmuştur ve sürekli olarak güneşin içinde patlamalar yaşanır.
Güneşin dünyadaki tüm canlılar için büyük bir önemi vardır. Özellikle yaşamın devam edebilmesi için güneş vazgeçilmezdir. Sonuçta kullandığımız enerjini büyük bir kısmını güneşten elde ederiz.
Milyonlarca yıldır güneşin enerjisi tükenmiştir. Güneşin içerisinde bulunan Hidrojen gazı tükendiği zaman güneşin enerjisi de bitecektir.