Günaşırı kelimesinin doğru anlamı 'iki günde bir' şeklinde öne çıkmaktadır. Yani diğer bir anlamı ile bir gün ara vermek olarak günaşırı kelimesi kullanılır. Türkçede bu kelime çok sık, sürekli olarak ya da her gün gibi anlamlar taşımaz.
Günaşırı nasıl yazılır
Bir gün arayla, iki günde bir anlamına gelen günaşırı kelimesi, çoğu zaman gün aşırı şeklinde yazılarak cümle içinde hatalı kullanılabiliyor. Gün ve aşırı kelimelerinin birleşimiyle meydana gelen bu kelimenin doğru yazımı bitişik olarak günaşırı şeklinde olmalıdır. Kelimenin yazımının yanı sıra, anlam olarak da yanlış kullanımlar söz konusu olabiliyor. Günaşırı kelimesi her gün değil, iki günde bir anlamına gelmektedir. Bu yazı egitimsistem.com sitesinden ©alınmıştır.
Doğru nasıl yazılır;
gün aşırı (Yanlış kullanım)
günaşırı ✔ (Doğru kullanım)
Günaşırı nedir
Gün aşırı kelimesi ara verilerek yapılan bir durum ya da iş anlamına gelmektedir. Özellikle iki günde bir olarak öne çıkan bir kelimedir. Buna bir örnek vermek gerekirse;
- ''Bu ilacı günaşırı kullanmanız gerekmektedir.''
- ''Günaşırı temizlik yapmak iyidir.''
- "Gelir desen dar gelir / Günaşırı alacaklılar gelir" - Orhan Veli Kanık
Burada anlatılmak istenen sıklıkla ya da her gün değil, iki günde bir veya belirli aralıklarla yapılan işler anlamı taşır.
Günaşırı TDK kelime anlamı
Günaşırı kelimesinin Türk dil kurumu kapsamındaki anlamı 'iki günde bir' olarak bilinmektedir. Bir gün ara ile, iki günde bir.