Gümüş Kanat kitap özeti

Dönemin ilk kadın yazarlarından ve güçlü kalemiyle dönemini de aşmış bir usta Cahit Uçuk! Gümüş Kanat adlı kitabında iyilik yapmanın önemini vurgularken gerçek servetin aile olduğuna dikkat çekiyor.

Gümüş Kanat isimli eserin konusu:

İyiliklerin karşılıklı olduğu ve yapılan iyiliklerin her zaman geri döneceği, kötülüklere maruz kalındığında da asla umudun kaybedilmemesi gerektiğini ortaya koyan, dostluk, arkadaşlık, aile ortamının toplumda önemli olduğunu vurgulayan bir konuya sahip olarak yazılan bir eserdir.

Gümüş Kanat isimli eserin özeti:

Celil ve Süzen ailesinin biricik çocukları 11 yaşındaki Kemal, meraklı ve afacan bir çocuktur. Babası matbaada çalışarak geçimlerini sağlamaktadır. Bir gün babası matbaada parmaklarını makineye kaptırınca sakat kalır. Çalışamayacağına dair haberi alınca çok üzülür.

Aileye bakma vazifesi Kemal’e geçer. Kemal, 11 yaşında okulu bırakmak ve çalışmak zorunda kalır. Kitapçı Nevzat Bey’in yanında çalışmaya başlar. Evin geçimini üstlendiği için çok yorgun olarak çalışır ve gecesini gündüzüne katar. Yarı uykulu yarı uyanık gezerken böyle bir hengamede Gümüş Kanat isimli bir kuşu rüyasında görür. Bu kuş Nevzat Bey’in de kuşlarına benzemektedir.

Gümüş Kanat hayatında bir dönüm noktası olur. Bir gün matbaada bir pula rastlar. Bu gümüş kanatlı bir kuşun puludur. Bu pulun çok değerli olduğunu öğrenir. Almak yerine Nevzat Bey’e haber verir. Nevzat Bey de babasından kendisine kaldığı zaten bu pulu ona vereceğini söyler.

Kemal, pulu satar. Pulcu Mikloş Efendi bir pul koleksiyoneri ve satıcısı olarak pulu alır. Parayla kendilerine bir ev alan Kemal’in patronu Nevzat Bey de vefat eder. Vasiyetini yerine getirmek isterler. Gümüş Kanat herkese yardım eder. Kemal’in arkadaşı Ayhan iş bulur. Kemal’in vefakar ve cefakar annesine destek olur. Celil Bey’e de moral olur.

Aslında Gümüş Kanat, aile olmak, birlik olmak, sevmek ve sevilmek anlamlarına gelir. Kemal, çevresindeki herkese iyilikler eder, kötülüklere maruz kaldığında da asla ümitsizlik göstermez. Gümüş Kanat, onların hayatında bir simge olmuştur. Bu simge onlara asla pes etmemeye ve sürekli olarak bir arada olmaları gerektiğini öğütlemiştir.

Gümüş Kanat, aileye can suyu veren, güç veren, kuvvet veren, moral veren bir semboldür. Samimiyetin önemli olduğunu, samimiyetsiz dostlukların da geçici olduğu öğretir. Gümüş Kanat, herkese bir şey öğretir ve her şeye bir anlam katar. Bütün hayatları değiştirir ve iyiliğin yayılmasını ve yaygınlaşmasını sağlar. Gerçek dostlukları arttırır.

Ana fikir ise, insanın asla denemekten vazgeçmemesi gerektiğidir. 

Gümüş Kanat isimli eserin kahramanları şu şekildedir:

Kemal: İyilikler dolu bir on bir yaşında bir çocuktur.
Ayhan: Kemal’in arkadaşıdır.
Celil: Kemal’in babasıdır.
Mikloş Efendi: Pul satan bir Macaristanlıdır.
Naf: Kemal’in kedisidir.
Nevzat Bey: Yakınlarını depremde kaybetmiş orta yaşın üzerinde olan biridir.
Süleyman Ağa: Matbaanın kapıcısıdır.
Süzen: Kemal’in annesidir.
Usta Barba: Matbaada usta başıdır.

Cahit Uçuk asıl adı Cahide Üçok, (doğum tarihi 7 Ağustos 1911, İstanbul - ölüm tarihi 7 Kasım 2004 İstanbul) Türk hikaye ve roman yazarı.

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
Yorumlar (16)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

ÖDEV & BİLGİ DÜNYASI Haberleri