Çevremizdeki cisimleri görmemizi sağlayan duyu organımız gözdür. Oldukça hassas bir yapıya sahiptir. Gözü oluşturan yapılar iki gruba ayrılır.
Gözü koruyan yapılar
- Kaşlar, kirpikler
- Gözyaşı bezleri
- Göz kapağı
Görme ile ilgili yapılar
- Sert tabaka
- Damar tabaka
- Ağ tabaka
Gözü koruyan yapılar: Kaşlar, kirpikler, gözyaşı bezleri ve göz kapağı gözü koruyan yapılardır.
- Kaşlar, alnımızdan akan su ve terin doğrudan göze ulaşmasını engeller.
- Kirpikler, toz gibi yabancı maddelerin göze girmesini engeller.
- Gözyaşı bezleri, gözyaşı salgısını üreterek gözün nemli kalmasını sağlar.
- Gözyaşı gözün mikrop kapmasını da önler.
- Göz kapağı, gözü dış etkilerden korur. Tehlike anında yabancı maddelerin göze kaçmasını engellemek için göz kapağı kapanır.
Görme ile ilgili yapılar: Dıştan içe doğru üç tabakadan oluşur.
1. Sert tabaka: Gözün en dış kısmında bulunan ve gözü dış etkilere karşı koruyan bir yapıdır. Beyaz renkli ve parlaktır. Ön kısmında ışığı kıran saydam tabaka kornea bulunur.
2. Damar Tabaka: Sert tabakanın altında bulunur. Kan damarlarından oluşur. Bu damarlar gözün beslenmesini sağlar. Göze rengini veren iristir. İrisin ortasında gelen ışığa göre büyüyüp küçülen göz bebeği bulunur. Göz bebeğinden gelen ışığı kıran yapı göz merceğidir.
3. Ağ Tabaka: Bu tabakada ışığa duyarlı yapıların yanında sarı leke ve kör nokta bölgeleri bulunur. Sarı leke, görme olayının gerçekleştiği bölgedir. Sarı lekede görüntü ters oluşur, beyinde doğru olarak yorumlanır. Görme sinirlerinin ağ tabakadan çıktığı nokta kör noktadır. Kör noktada görüntü oluşmaz.