Görevde yükselme sınavı klasik usulde yapılabilir mi?

Görevde yükselme sınavının klasik usulde veya çoktan seçme usulde olmasını öngören bir düzenleme var mıdır?

SORU: İyi günler. Ondokuz Mayıs Üniversitesinde memur olarak çalışmaktayım. Üniversitemizde 21.06.2016 tarihinde görevde yükselme sınavı yapılacaktır. Sınavda ortak konulardan 35 adet çoktan seçmeli soru (test), alan konularından 3 adet KLASİK soru sorulacağı ilan edildi. Yönetmeliğe göre klasik soru sorma yetkisi İdarenin inisiyatifinde mi? Eğer öyleyse an fazla kaç soru sorulabilir? Teşekkürler. Kolay gelsin...

CEVAP: Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Genel Yönetmeliğinin 12 nci maddesinde yer alan hüküm, "Yazılı sınav, bu sınava ilişkin konu başlıklarına duyuruda yer verilmek suretiyle, mahalli idareler için İçişleri Bakanlığınca, yükseköğretim üst kuruluşları ile yükseköğretim kurumları için Yükseköğretim Kurulu Başkanlığınca olmak üzere, ilgili kurumlarca belirlenecek konularda yapılır." şeklindedir.

Bu hükümde olduğu gibi, Genel Yönetmeliğin kaldırılan önceki maddelerinde de yazılı sınavın hangi usulle yapılması gerektiğine ilişkin bir hüküm bulunmamaktaydı.

Ancak, Genel Yönetmeliğin 31/08/2013 tarihinde kaldırılan 14 üncü maddesinde, "Yapılan sınavlarda hatalı sorulara tekabül eden puanlar eşit şekilde diğer sorulara dağıtılır. Ancak, soruların yüzde beşinden fazlasının hatalı olduğunun birinci fıkrada belirtilen süre içinde yapılan itirazlar üzerine veya herhangi bir şekilde tespit edilmesi halinde, sınav iptal edilir ve en kısa sürede yeni sınav yapılır." şeklindeydi.

Bununla birlikte; YÖK'ün görevde yükselme yönetmeliğinde, "Yapılan sınavlarda hatalı soru sorulduğunun tespit edilmesi halinde hatalı sorulara tekabül eden puanlar eşit şekilde diğer sorulara dağıtılır." hükmü halen korunmaktadır.

Burada dolaylı olarak çoktan seçmeli sınavın işaret edildiği savunulabilse de bu iddia çok sağlam değildir. Zira klasik veya boşluk doldurma gibi sınav usullerinde hatalı soru sorulması ihtimali oldukça düşük olsa da imkansız değildir.

Genel Yönetmeliğin ve YÖK Yönetmeliğinin yürürlükteki halinde ise yazılı sınavın klasik, çoktan seçmeli veya bir başka usulde yapılacağına ilişkin doğrudan ya da dolaylı bir hüküm mevcut değildir.

Değerlendirilmesi çok daha kolay, güvenli ve nesnel olması sebebiyle sınavların çoktan seçmeli olması, genel uygulamadır. Ancak sınavların klasik veya boşluk doldurma gibi usullerle yapılmasına engel bulunmadığı da bir gerçektir. Yine de Üniversitenizde oluşturulacak sınav kuruluna bu hususta itiraz etmenizin fayda sağlayabileceğini düşünüyoruz.

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.

SINAV Haberleri