Ege’de kurulan ilk medeniyet Girittir. Burada yapılan kazılarda toprağın en alt katında köy yaşantısını ortaya koyan bulgulara rastlanmıştır. Bu durum Girit’te hayatın Cilâlı Taş Devri’yle başladığını gösterir.
GİRİT UYGARLIĞI (Tarih)
Bu uygarlığın kurucuları Akdeniz ırkına bağlı insanlardır. Taş Çağı sırasında adaya gelip yerleştikleri sanılmaktadır. M.Ö. 3000 yıllarında özellikle Mısır’la ticaretleri sonunda ilerlemeye başladılar. M.Ö. 2000 yılında ise Girit uygarlığı, öteki uygarlıklardan üstün bir duruma geldi.
Girit uygarlığına, krallarına verilen Mİ- nos adından dolayı Minos uygarlığı da denir.
Girit uygarlığının siyasî teşkilâtının merkezi Knossos’tu. Taştan yapılmış Knossos sarayında oturan kral, ülkenin tek hâkimiydi.
Tapınakların yalnız kral saraylarında bulunması da hükümdarların aynı zamanda dinî başkan sayıldığını ortaya koyuyor.
Girit halkı ticaretle geçinirdi. Girit’te yapılan vazolar, yetişen çeşitli ürünler Yunanistan’a, Mısır’a ve diğer komşu ülkelere satılırdı. Doğu Akdeniz bölgesinde zamanla büyük bir ticaret ağı kurdukları anlaşılmaktadır.
GİRİT UYGARLIĞININ ÖZELLİKLERİ NEDİR
Öncekikle Girit Ugarlığı Ege ve Yunan uygarlıkları başlığı altındaki uygarlıklarda bahsi geçen bir uygarlık.
Bu uygarlığın asıl kurucu sahipleri Akdeniz ırkına bağlı insanlardır. Bazı kaynaklara göre; taş çağı zamanında Girit'e gelerek yerleşik hayata ve hatta yine tarihçilerimizin ortalama bir değerdeki yıl anlamında M.Ö. 3000 yıllarda özellikle (deniz ticareti ile uğraştıkları bilinmektedir giritlilerin) ticaretleri sonucunda ileleme kaydettikleri sanılmaktadır. M.Ö. 2000 li yıllarda ise girit uygarlığı Yunan, Aka gibi Sümer gibi uygarlıklardan ticaret anlamında daha üstün ve diplomatik bir ticaretin temellerini attığı için daha üstün bir hale geldi.
1. Ege’de kurulan ilk medeniyet Girittir. Burada yapılan kazılarda toprağın en alt katında köy yaşantısını ortaya koyan bulgulara rastlanmıştır. Bu durum Girit’te hayatın Cilâlı Taş Devri’yle başladığını gösterir.
2. Giritte elde edilen bulgular Anadolu Medeniyeti’yle büyük benzerlikler gösterir. Bazı antropolojik araştırmalarda bunların Anadolu medeniyetleri ile akraba olduğunu kanıtlar.
3. Siyasi birliği sağlayamayan Giritliler şehir devletleri halinde yaşadılar. Bu şehirlerin etrafında kale ve surların bulunmaması devletler arasında savaşların olmadığını ve Girit’in güçlü bir donanmaya sahip olduğunu gösterir.
4. Girit’te yaşayanlar kolonicilik ve deniz ticareti ile uğraşırlardı. Mısır, Kıbrıs, Suriye ticari merkezlerindendi.
5. Giritliler Mısır’dan etkilenerek onlardan hiyeroglif yazıyı öğrendiler. Ancak yinede kendilerine özgü olan Hece Yazısını kullandılar.
6. Girit ekonomisi ticaret, tarım ve balıkçılığa dayanırdı. Nakış ve resim önemli sanat dallarındandı.
7. Giritliler çok tanrıya inanırlardı, en büyük tanrıları ise Rea’ydı. Girit’in dinde Anadolu uygarlıklarından etkilendiği söylenebilir.
8. Mimaride de gelişen Giritlilerin en önemli yapıları Knossos Sarayları’dır.
9. Girit Medeniyeti Akaların (Miken) istilasıyla son bulmuştur (MÖ. 2000)