Yeni iş alanları oluşturarak veya mevcut işleri daha kazançlı duruma getirerek mal veya hizmet üretmeye girişimcilik denir. Yeni iş alanı kurarak veya mevcut işleri geliştirerek mal veya hizmet üreten kişilere ise girişimci adı verilir.
Yaptığı işte büyük resmi görebilen, durumdan vazife çıkarıp yaptığı işi sahiplenen ve değişim yaratmak için risk alıp kendi işini kuran kişiye girişimci denir. Girişimcilik, girişimci olma durumudur. Girişimci insanlar daha çok ticari ve ekonomik alanlarda kendini göstermektedir. Bir olayda girişimci olmak farklı düşünmeye, farklı bakış açılarına sahip olmakla mümkündür. Bir işin mantığını kavramak ve püf noktalarını iyi analiz edebilmek girişimciliği daha da önemli kılar.
Girişimci olmak, risk almak, analiz yapmak, ufuk çizgisine sahip olmak, şartları iyi değerlendirmek, fırsatları kaçırmamak ile ilgilidir. Girişimci insanlar şartlardan en yüksek istifade ile durumu olgunlaştırmaktadır. Girişimciler kar ve zarar hesabını çok iyi yaparlar. Bu nedenle bir durumu en iyi şekilde değerlendirme kriterlerine sahiptirler. Girişimci olmak yaratıcı düşünceye sahip olmak ile gerçekleşebilir.
- Girişimcilik ekonomik büyümenin motorudur.
- Girişimcilik yeni iş sahaları oluşturur,
- Diğer firmalarla rekabet gücünü arttırır.
- Ekonomiyi canlandırır, güven duygusu verir.
- Girişimcilik bilim ve teknikte ilerlemeyi sağlar.
- Ülkemizin reklamını yapar,
- Girişimciler kullanılmayan potansiyelleri kullanarak atıl olan malzemeler kullanılabilir.
- Girişimcilik sayesinde müşterilerin istekleri daha kolay belirlenir.
- Yeni endüstrilerin doğmasını sağlar.
Girişimciler insanlara iş imkânı sağlar. Böylece ülke ekonomisine katkıda bulunurlar. Girişimcilerin kurduğu tesislerde üretim yapılır. Üretim arttıkça hem ülkemizde yaşayan insanların ihtiyaçları karşılanır hem de ihtiyaçtan fazla
olan ürünler satılarak ülkemize döviz girişi sağlanır. Bu sayede ülke ekonomisi güçlenir