Gılgamış Destanı ile ilgili verilen metne göre bilgin bir kişi bilmelidir. Bulamayacağı ölümsüzlüğü aramak için zaman kaybetmiştir. Kendine verilen bu yaşamın tadını çıkarmaya bakmalıdır, keyiflenmelidir. Her gününü üzüntüyle değil, sevinçle geçirmeye çalışmalıdır.
Gılgamış Destanı, antik Mezopotamya'dan günümüze kadar ulaşmayı başarmış en eski edebi eserler arasında gösterilir. Piramit metinleri sonrasında en eski ikinci dini metin olarak görülen destansı haldeki bir şiirdir. Metin Uruk kralı Gılgamış hakkında yazılan beş Sümer şiiri ile başlar.
Gılgamış Destanı'nın günümüze ulaşmış olan ilk versiyonu MÖ. 18.yy'da yazılmıştır. Destanın günümüze ulaşan yalnızca birkaç kısmı bulunur.
Destanın bir kısmında Uruk kralı Gılgamış ve tanrılar tarafından Gılgamış'ın Uruk halkı üzerinde olan baskısını azaltmak için yaratılan bir adam olan Enkidu'dan bahsedilir. Enkidu, Gılgamış'ı bir sınava davet eder. Gılgamış bu mücadeleyi kazanır ve Enkidu ile arkadaş olur. Tanrıça İştar ilişki teklifini reddeden Gılgamış'ı cezalandırmak için Gök Boğa'yı gönderir. Gılgamış, Enkidu ile birlikte Gök Boğayı öldürürler. Bunun üzerinde tanrılar Enkidu'nun canını alır.