Yaşlıların yaşam kalitelerini yükseltmek amacıyla, onlara en uygun yaşam koşullarını oluşturmaya, sosyal ve manevi ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik hizmetleri belirleyen, planlayan, organizasyon yapan ve kontrol eden kişidir.
Gerontologlar;
- Yaşlılarla olumlu iletişim kurar, işletme yöneticiliği yapar,
- Aktivite uygulamalarını planlar, Kayıt/arşiv/rapor tutar,
- Yaşlıların sosyal yönden desteklenmeleri ve özgüvenlerini kazanmaları için uğraş terapi programları planlar, uygular ve katılımı sağlar,
- Sosyal ve fiziksel rehabilitasyona gereksinimi olan yaşlılara planlanan programların uygulanmasında yardımcı olur,
- Yaşlıların birbirleriyle ve toplumla olan iletişimlerinin artırılmasına yardımcı olur,
- Yaşlılarla ilgili kurum ve kuruluşlarda bilirkişi olarak görev yapar,
- Kurumsal bakıma uygun olmayan yaşlılara evde bakım hizmeti planlar ve sunar,
- Bakım ve rehabilitasyon uygulamalarını denetler.
Gerontolog olmak isteyenlerin yaşlılarla vakit geçirmeyi seven, yaşlı yakınlarıyla iyi iletişim kurabilen, sabırlı, sakin, iyi dinleyici, ortaya çıkacak sorunları çözebilen, ekip çalışmasına katılabilen ve liderlik özelliği olan kişiler olmalıdır. Genellikle bakım ve huzur evleri ile sağlık kuruluşlarında bol ışıklı ve temiz ortamlarda çalışırlar. Çalıştıkları bölümlerde görevli idari personelle, özellikle huzurevleri ve bakım evleri içinde olmaları nedeniyle de yaşlı, bakıcı, doktor, hemşire ve yaşlı yakınları ile iletişim ve işbirliği hâlindedirler.
Mesleğin eğitimi, fen-edebiyat ve sağlık bilimleri fakültesinde Gerontoloji Bölümünde verilmektedir.
Gerontologlar hastaneler, klinikler, bakımevleri, fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezleri, bakanlıklar (sağlık, aile ve sosyal politikalar gibi), huzurevleri, aile danışma merkezleri, gündüz bakımevleri, üniversiteler, araştırma merkezleri, yeni hizmet/ürün geliştiren firmalar, sivil toplum kuruluşları, meslek odaları ve evde bakım hizmetlerinde görev alabilirler. Dünyadaki nüfus yaşlanmasına paralel olarak Türkiye de nüfus hızla yaşlanmaktır. Bu değişim ve dönüşümler doğrultusunda Türkiye’de Gerontolog mesleğine duyulan ihtiyaç ve mesleğin önemi artacaktır. Dolayısıyla Gerontolog mesleğinin gelecekteki iş imkânlarının oldukça fazla olacağı öngörülmektedir.
Benzer Meslekler;
- Fizyoterapist
- Ergoterapist
- Sağlık Teknikeri
Meslek BilgileriMeslek Kodu : 2269.13Meslek Adı : GerontologM. Ana Grubu : Profesyonel Meslek MensuplarıM. Alt Ana Grubu : Sağlık İle İlgili Profesyonel Meslek MensuplarıM. Grubu : Sağlık İle İlgili Diğer Profesyonel Meslek MensuplarıM. Birim Grubu : Başka Yerde Sınıflandırılmamış Sağlık İle İlgili Diğer Profesyonel Meslek MensuplarıGereken Minimum Eğitim Düzeyi : Lisans