Çevre kirlilikleri ve enerji israfları dünyada yaşanan en önemli doğal ve beşeri kaynaklı sorunlar olarak bilinmektedir. Bu sorunların yaşanması canlılık faaliyetlerini de olumsuz etkilemektedir. Ormanlar ve su kaynakları yok olurken bazı canlıların da nesli tükenmektedir.
Çevre kirliliklerini azaltmak ya da önlemek amacıyla özellikle geri dönüşümü mümkün olan cam, plastik, kağıt ve metal gibi atıkların yeniden kullanılması adına tesislerin kullanılması söz konusu olmaktadır. Bunun için öncelikle çöplerin ayrıştırılması gerekmektedir. Böylece doğaya karışması uzun süren cam, plastik, kağıt ve metal gibi maddeler ayıklanır ve yeniden kullanılabilir. Geri dönüşüm çok önemlidir.
- Geri dönüşüm kullanılmış durumda olan ve işlevini yitiren malzemelerin ürünlerin tekrar kullanılabilir hale getirilmesine geri dönüşüm denir.
- Geri dönüşümü olan maddelerin tekrar işlemlerden geçirilip yeni ürünlerin üretilmesine göre maliyeti daha ucuz olur.
- Geri dönüşüm sayesinde yeni ham madde ihtiyacı bulunmamaktadır. Hammade ihtiyacı için herhangi bir maliyet yapılmamaktadır.
- Örnek verecek olursak plastiklerin üretim ham maddesi petroldür. Petrol ülkemizde çok fazla üretimi olmadığı için diş ülkelerden ithal edilmektedir. Plastikler tekrar geri dönüşüm sağlandığı zaman dışarıdan petrol ithalatı azalmaktadır. Kağıtların geri dönüşümünün sağlanması ise ağaçların kesilmesini önler, dışarıdan kağıt ithalatını azaltır.
- Geri dönüşüm sayesinde dışarıya gidecek olan paralarımız yurt içinde kalır.
Ekonomik katkıları
- Geri dönüşümün ekonomiye katkısı öncelikli olarak israfın önüne geçmesidir. Yararlı olabilecek atık maddelerin boşa gitmesini önleyerek toplumun kullanımına sunabiliyor olmasıdır.
- Atık maddelerin ve çöplerin taşınması veya depolanması gibi problemlerin ortadan kalkmasını sağlar.
- Hammadde tüketiminin azalmasına neden olur.
- Gereksiz enerji kullanımının önüne geçer.
- Kullanılamayan, atık maddelerin yepyeni bir ürün olarak tüketicilerin hizmetine sunulmasını sağlar.
- Kalabalık nüfuslu bölgelerdeki atık malzemelerin problem teşkil etmesini engeller.
- Yeni bir iş kolu yaratarak istihdamı artırır ve işsizliği azaltır.
- Atık malzemelerin ham madde haline getirilerek tekrar üretiminin sağlanması yoluyla başka ülkelerden ithal edilmesi gereken ham madde miktarının azalmasını sağlar. Böylelikle ithalat masraflarını büyük oranda azaltır.
Çevresel katkıları
Geri dönüşümün çevresel katkılarını ise aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:
- Geri dönüşüm sayesinde ağaçların, minerallerin ve su kaynaklarının korunmasına katkıda bulunulmuş olunur.
- Tüketim malzemesi üretimi için yeni ham madde arayışına girilmesini büyük ölçüde azaltır. Böylelikle hem hava hem de çevre kirliliğinin önüne geçer.
- Sera gazı emisyonunun düşmesine katkıda bulunur.
- Son olarak, evsel atıklardan meydana gelen kompost maddeler ve gübreler sayesinde toprağın verimi artar. Böylelikle hem organik hem de besin değeri yüksek ürünler elde edilmiş olur.